Index Vakbarát Hírportál

Egy hónap börtönre ítélték Navalnijt

2017. június 13., kedd 08:57

Harmincnapos elzárásra elzárásra ítélte egy moszkvai bíróság hétfőn este Alekszej Navalnijt azzal a váddal, hogy ismételten megszegte a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályokat, írja az MTI. Az orosz ellenzéki politikust hétfőn vették őrizetbe, rövid idővel az általa szervezett ellenzéki tüntetés előtt. A korrupcióellenes tüntetők közül szintén letartóztattak legalább 650, más források szerint 1400 embert.

Navalnij ügyvédei bejelentették, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, ennek elutasítása esetén pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulnak.

A korrupcióellenes tüntetésen Moszkvában és több mint száz orosz településen sok ezren vettek részt, ellenzéki források 10-15 ezer létszámot közöltek. Moszkvában a hatóságok provokációnak és törvénysértésnek minősítették, hogy Navalnij a főváros központjába helyezte át a tüntetést, miután állítása szerint hiába volt egyeztetés a Szaharov sugárúti helyszínről, a kivitelezők nem kaptak engedélyt, hogy felállítsák a színpadot.

Az Európai Unió felszólította az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az orosz fővárosban és az ország több városában rendezett tüntetések őrizetbe vett résztvevőit. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szintén arra szólította fel Moszkvát, hogy haladéktalanul bocsássa szabadon az összes békés tiltakozót, akit a hétfői akció során vettek őrizetbe.

Rovatok