Index Vakbarát Hírportál

Nyomozást indított Trump ellen a különleges ügyész

2017. június 15., csütörtök 10:36 | aznap frissítve

Robert Mueller, a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész vizsgálatot indított Donald Trump amerikai elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával, írja a Washington Post kormányzati körökből származó információk alapján.

A washingtoni lap öt anonim forrást idézve írta: a hírszerzés három szervezetének vezetője, illetve volt vezetője fogadta el, hogy találkozzék Robert Muellerrel. Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) direktora, Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője és Richard Ledgett, az NSA volt igazgató-helyettese állítólag a hét elején egyezett bele, hogy Mueller munkatársai meghallgassák őket.

A The Washington Post szerint nem új keletű a vizsgálat, amely arra irányul, hogy kiderítse: megpróbálta-e akadályozni az igazságszolgáltatást Donald Trump. Az ügy James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának május 9-i elbocsátása óta napirenden van.

Comey a múlt héten a szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta: az orosz szálak felderítésével foglalkozó FBI-vizsgálat miatt menesztették őt, Donald Trump ugyanis szerinte nehezíteni akarta az egyes munkatársaira, így a Mike Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadóra vonatkozó vizsgálatokat.

Comey a meghallgatáson nem állította ugyan, hogy az elnök akadályozni akarta volna az FBI-vizsgálatot, de úgy fogalmazott: ennek kiderítése a Robert Mueller vezette bizottság feladata. 

You are witnessing the single greatest WITCH HUNT in American political history - led by some very bad and conflicted people! #MAGA

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 15, 2017

Trump a Twitteren reagált, azt írta, hogy előálltak egy kamu történettel arról, hogy összejátszottak volna az oroszokkal, majd miután semmilyen bizonyítékot nem találtak rá, most ez alapján az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indul eljárás ellene. Szerinte minden idők legnagyobb boszorkányüldözésének lehetnek szemtanúi az amerikai történelemben.

Donald Trump ügyvédjeinek szóvivője, Mark Corallo, közleményben utasította vissza a The Washington Postban megjelenteket. "Felháborítónak" és "megbocsáthatatlannak" nevezte az állításokat. Robert Mueller szóvivője nem kívánt reagálni a lapban megfogalmazottakra.

Robert Mueller 2001 és 2013 között az  FBI igazgatója volt. Mostani posztjára való kinevezésével Trump-kormányzat saját feddhetetlenségét is bizonyítani akarta.  A   New York Times  szerint ugyanakkor Trump most már azt fontolgatja, hogy kirúgja Muellert. A  Fehér Ház tagadta ezt.  

Rovatok