Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Washingtonban Erdoğan tüntetőkre rontó testőrei ellen

2017. június 15., csütörtök 23:11

Washingtonban vádat emeltek a török elnök biztonsági kíséretének tagjai ellen, mert Recep Tayyip Erdoğan elnök washingtoni látogatása alatt az ellene tiltakozó békés tüntetőkre támadtak a török nagykövetség előtt. Kilenc kurd és örmény tüntető sérült meg.

A demonstration outside the Turkish Embassy in northwest Washington led to nine people being injured, and two arrested pic.twitter.com/6SQTlQAUaa

— The Voice of America (@VOANews) May 17, 2017

Muriel Bowser washingtoni polgármester bejelentette, hogy több mint egy tucat török biztonsági őr és rendőr ellen emeltek vádat és adtak ki letartóztatási parancsot, miután az amerikai rendőrök jelenlétét figyelmen kívül hagyva a tüntetőkre támadtak.

Rex Tillerson külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a vádemelés egyértelmű üzenet arról, hogy „az Egyesült Államok nem tűri el, hogy megfélemlítéssel és erőszakkal elfojtsák a szólásszabadságot és a jogos politikai önkifejezést". Az amerikai külügyminisztérium fenntartja magának a jogot, hogy eldöntse, tesz-e további lépéseket az ügyben, írja az MTI.

A török külügyminisztérium válaszul szintén közleményt adott ki, szerintük az amerikai hatóságok döntése nélkülöz minden jogi alapot, és a török nagykövet rezidenciája előtti incidens nem történt volna meg, ha a helyi biztonsági és rendőri erők nem vallottak volna kudarcot. Török állampolgárokat nem lehet felelősségre vonni a történtekért, állt a közleményben.

Erdoğan a CNN hírtelevízió török adásában azt mondta, politikai úton vesz elégtételt a letartóztatási parancsokért.

Rovatok