Index Vakbarát Hírportál

Romániában is hivatalos ünnep lehetne március 15-e

2017. június 19., hétfő 16:45

Elfogadta a román szenátus közigazgatási szakbizottsága a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) azt a törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünneppé nyilvánítaná, jelentette a Digi24.ro hírtelevízió.

A hírt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is megerősítette. Az RMDSZ március 15-én nyújtotta be a jogszabálytervezetet, ami lehetővé tenné a magyarlakta településeknek, valamint a megyék önkormányzatainak és intézményeinek, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatóknak kérésre szabadnapot kellene biztosítaniuk március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolhatna be a román közszolgálati televízió és rádió.

A közigazgatási szakbizottság döntése után az RMDSZ tervezetéről várhatóan a szenátus egésze fog szavazni.

A hírtelevízió szerint ennek a döntésnek köze lehet a román kormányválság miatt zajló tárgyalásokhoz. Azt feltételezik, a román szociálliberális koalíció ezzel a gesztussal próbálja elnyerni az RMDSZ támogatását a Sorin Grindeanu miniszterelnök megbuktatásához.

Kelemen Hunor szerint viszont ennek nincs köze a kormányválság körüli tárgyalásokhoz, a tervezet már egy ideje a parlament napirendjén szerepel, akárcsak más hasonló, a szövetség által beterjesztett törvénykezdeményezés. Hangsúlyozta, ezeket az RMDSZ és a szociálliberális kormánykoalíció közötti, mintegy öt hónapja létező parlamenti együttműködési megállapodás értelmében kellene elfogadnia a törvényhozói testületnek.

Az MTI-nek egyébként Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondta, mind a politikai támogatás nélkül maradt Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, mind a leváltására bizalmatlansági indítvánnyal készülő szociálliberális koalíció vezetőivel tárgyalóasztalhoz ült hétfőn, hogy a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot.

Van egy prioritáslistájuk, amin a magyar közösségnek fontos jogi és jóléti kérdések szerepelnek. Az RMDSZ várhatóan csak kedden délután vagy szerda reggel, közvetlenül a bizalmatlansági indítvány vitája előtt dönt álláspontjáról.

Rovatok