Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea tagadja, hogy megkínozták volna a héten meghalt amerikait

2017. június 23., péntek 09:53 | aznap frissítve

Észak-Korea tagadja, hogy megkínozták, vagy kegyetlenül bántak volna Otto Warmbierrel, a múlt héten kómában, kiterjedt agykárosodással hazaszállított amerikai fiatallal, aki hétfőn meghalt egy cincinnati kórházban. Észak-Korea először reagált hivatalosan a szerintük humanitárius okokból elengedett férfi halála óta. A rezsim azt állítja, hogy a hatályos törvényeknek és nemzetközi normáknak megfelelően bántak amerikai foglyukkal.

A csaknem egy éve kómában levő Warmbiert 17 hónap fogság után, múlt héten engedték haza. A férfinél az orvosok az észak-koreaiak által megállapított botulizmusnak semmi nyomára nem akadtak. Korábban a család is azt mondta, nem hiszik el az észak-koreaiak verzióját, miszerint fiuk ezért és egy altató miatt esett volna kómába, szerintük brutálisan bántak vele.

Még három amerikai állampolgár van Észak-Korea fogságában. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „egyre távolibb a valószínűsége” annak, hogy Donald Trump személyesen találkozzon Kim Dzsongunnal.

Rakétahajtóművet teszteltek

Észak-Korea egy új rakétahajtóművet tesztelt csütörtökön, ami névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint az Egyesült Államok nyugati partjait is elérő interkontinentális ballisztikus rakéta hajtóművének egyik fokozata lehetett, írja a BBC. A phenjani rezsim egy ilyen interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, az elmúlt időszakban pedig szinte hetente hajtott végre rakétakilövéseket.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán arra sürgette Kínát, hogy fokozza a diplomáciai nyomást Phenjanon, „ha el akarják kerülni a helyzet további kiéleződését." Az amerikai külügy-, és védelmi miniszter megbeszélést folytatott a kínai elnök külpolitikai főtanácsadója által vezetett küldöttséggel. Azt mondták, egyetértettek abban, hogy a Koreai-félszigetet teljesen és ellenőrizhetően atomfegyvermentessé kell tenni.

Dél-Korea is rakétát tesztelt

Saját fejlesztésű ballisztikus rakétát próbált ki pénteken Dél-Korea, amit Mun Dzsein államfő is megtekintett, jelentette be az elnöki hivatal, kiemelve, hogy a kísérlet válasz volt az észak-koreai provokációkra. Észak-Korea Mun múlt havi hivatalba lépése óta ötször lőtt ki ballisztikus rakétát, semmibe véve az ENSZ Biztonsági Tanácsának ezt tiltó határozatait.

A Hjunmo-2 típusú rakéta hatótávolsága 800 kilométer, így Észak-Korea bármely pontjára csapást lehet mérni vele. A kísérlet Szöul szerint sikeres volt, a rakéta eltalálta a kijelölt célt, de nem mondták meg, hogy az hol volt. Még két kísérlet hátra van, és csak aztán fogják hadrendbe állítani az új rakétát.

„Támogatom a párbeszédet. De a párbeszéd csak akkor lehetséges, ha erős védelmi képességek támasztják alá, és a kapcsolatfelvétel akkor lesz lehetséges, ha védelmi képességeinkkel képesek leszünk felülkerekedni Észak-Koreán" – magyarázta Mun, aki szerint a dél-koreai rakétatechnológia a párbeszéd és a béke megteremtésének eszközei, nem pedig a háborúé és a gyilkolásé, írta az MTI.

Rovatok