Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül véget érhet Moszul ostroma

2017. június 27., kedd 14:52

A jelek szerint napokon belül véget érhet Moszul ostroma, miután az iraki erők kedden benyomultak az offenzíva legfontosabb célpontjának tekintett óvárosba – írja a Reuters

Nagyon rövid időn belül bejelenthetjük majd a győzelmet.

– írta honlapján hétfő este Haider al-Abádi, iraki miniszterelnök. A kijelentés nem is tűnik megalapozatlannak, a katonák elmondása alapján ugyanis sikerült elűzni az Iszlám Állam harcosait az egyik mecsetből és már csak néhány nap kell ahhoz, hogy teljesen kiszorítsák őket az óváros területéről.

Az iraki hadsereg szerint több, mint 300 harcos lehet a városban, akik az álcázott robbanószerkezetek mellett öngyilkos merénylőkkel és mesterlövészekkel próbálják meg lassítani az előretörést. A támadás jelenleg is zajlik, de az irakiak alig néhány száz méterre vannak attól, hogy sikerrel járjanak, ami lényegében az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus iraki felének bukását jelentené.

Azért is bírhat nagy jelentőséggel az, ha beveszik Moszult, mert a tervekkel ellentétben jelentősen elhúzódott az ostrom, melynek során

Ez utóbbi volt egyébként az, ahol három éve Abu Bakr al-Bagdadi kikiáltotta a kalifátust. Az Iszlám Állam vezetője egyes értesülések szerint egyébként jelenleg az iraki-szír határon bujkál.

Rovatok