Index Vakbarát Hírportál

A Telegram engedett az orosz nyomásnak

2017. június 28., szerda 17:13

Komoly nyomásgyakorlás után beleegyezett az Oroszországban letiltással fenyegetett Telegram üzenetközvetítő szolgáltató a nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba. Mindezt Pavel Durov, a cég tulajdonosa jelentette be a VKontaktye (VK) orosz közösségi oldalon (amit egyébként szintén ő alapított).

Az orosz törvények szint minden olyan "információterjesztőnek" (blognak, közösségi oldalnak, üzenetküldő szolgáltatónak stb.), aminek a közönsége meghaladja a 3 ezer főt, nyilvántartásba kell vetetnie magát a hatóságnál. Ez azt jelenti, hogy tárolniuk kell az ügyfeleik üzenetváltását, amelynek titkosítási kulcsát hatósági felszólításra kötelesek kiadni. 

A Telegram - aminek Oroszországban hatmillió felhasználója van, világszerte pedig nagyjából százmillió - ennek nem tett még eleget. Azonban a szentpétervári robbantók a cég alkalmazását használta a kommunikációra, így az orosz hatóságok odáig mentek, hogy letiltással is megfenyegették a céget, ha nem tartják be a törvényeket.

Engednek a nyomásnak, de fenntartásokkal

Durov a VK-n jelentette be, hogy hajlandó a cége nyilvántartásba vételére, azonban mindezt csak addig a pontig, amíg a törvények betartása nem sérti a magánszféra védelmét és a cég adatvédelmi irányelveit. A Telegram együtt fog működni a hatóságokkal - a messenger adatai és a terrorizmus bejelentésére szolgáló email cím egyébként is publikus -, de csak olyan szinten, ahogy az összes többi országgal.

Ez annyit tesz, hogy továbbra is megszűrik a gyermekpornót, a terrorizmust vagy a drogfogyasztást propagáló tartalmakat, de ennyi, a magánszférát továbbra is védeni fogják.  Durov a bejegyzése végén emiatt hozzá is tette, hogy amennyiben a Telegramot bannolják, akkor az nem azért lesz, mert a cégadatokat nem osztották meg a hatóságokkal. 

Rovatok