Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a börtönből Izrael volt miniszterelnökét

2017. július 2., vasárnap 09:58

Vasárnap szabadult a börtönből Izrael volt miniszterelnöke, a 71 éves Ehud Olmert, akit 2014-ben először hat évre ítéltek el, majd fellebbezése után büntetését másfél év szabadságvesztésre mérsékelték. Olmert volt az első izraeli miniszterelnök, akit korrupciós ügye miatt börtönbe zártak. A férfi fekete ruhában, lesoványodva hagyta el a börtönt, 12 ezelőtt a hírek szerint mellkasi fájdalmak miatt kórházi ellátásra szorult.

19 hónapos büntetését korrupcióért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért töltötte, 2016 februárjában vonult börtönbe. Olmert 2006 és 2009 között volt Izrael miniszterelnöke és a centrista párt vezetője. A korrupciós vád viszont nem miniszterelnökségéhez, hanem az azt megelőző jeruzsálemi polgármesterségéhez kötődik, bebizonyosodott ugyanis hogy Olmertet ingatlanbefektetők fizették le. A vádak miatt a politikus még 2008-ban lemondott miniszterelnöki posztjáról, 2009 februárjában pedig Benjámín Netanjáhú váltotta le.

A jogász végzettségű Olmert 1970-ben kezdte meg politikai pályáját a jobboldalon, az izraeli szervezett bűnözés ellen lépett fel. Valószínűtlen, hogy büntetése után újra belépjen a politikai életbe, véli a Reuters hírügynökség.

Rovatok