Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki képviselőket vertek véresre kormánypártiak Venezuelában

2017. július 5., szerda 20:42

Betört a függetlenség napja miatt  ünnepi ülést tartó venezuelai parlamentbe szerdán egy erőszakos kormánypárti csoport, és véresre vert több ellenzéki képviselőt – írja az MTI.

A kormánypártiak az ünnepet kihasználva szerveztek tüntetést a parlament előtt, sokan közülük a kertbe is behatoltak, ahol petárdákat hajigálva nagy felfordulást okoztak. Több tucatnyi vörös ruhás, husángokkal felfegyverkezett támadó egészen az ülésteremig jutott, ahol szintén petárdákat robbantottak, valamint ülősztrájkba akartak kezdeni, de az őrség kiszorította őket. Az internetre feltett képek szerint eközben vertek véresre legalább két ellenzéki képviselőt, a parlament elnöke szerint összesen öten sebesültek meg.

Venezuelában április óta polgárháborús helyzet uralkodik, az emberek többek közt a parlamentben kisebbségben lévő szocialista Nicolás Maduro leváltását követelik, az utcákon pedig mindennaposak az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között. Vannak ugyanakkor a fent említett csapathoz hasonló kormánypárti csoportok is, akik állításuk szerint a szocialista forradalmat védik és szemtanúk szerint sok tüntetővel ők végeztek.

A hatalmi harcok során egyelőre nem sikerült leváltani a kisebbségben lévő kormányt. Maduro elnök posztja megtartása érdekében alkotmányozó nemzetgyűlési választást írt ki július 30-ára, hogy felülírhassák a végrehajtó hatalom előtt álló jelenlegi korlátozó rendelkezéseket. A parlament erre válaszul 16-ára népszavazást írt ki az alkotmányozó nemzetgyűlés támogatásáról, vagy elutasításáról.

Jelentkezett a legfelsőbb bíróság támadója

Ide tartozik a kormányt támogató legfelsőbb bíróság esete is, ugyanis szerdán jelentkezett a nyilvánosság előtt az a rendőr, aki múlt héten helikopterről megtámadta a legfelsőbb bíróság épületét.

Videofelvételen azt jelentette be, hogy ez csak az első lépés volt, az akciót tökéletesített módszerrel folytatni fogja. Tettét a haza felszabadításának szándékával indokolta.

(Borítókép: Kormánypárti tüntetők ellenzéki politikusokra támadnak a venezuelai parlament előtt Caracasban 2017. július 5-én. Fotó: Fernando Llano/MTI/AP)

Rovatok