Index Vakbarát Hírportál

A kormányszóvivő az Economistban: Nem Orbánnal, Európával van baj

2017. július 6., csütörtök 20:14

Kovács Zoltán olvasói levélben reagált az Economist két héttel ezelőtti vezércikkére, amelyben a lap Orbán politikáját bírálta, és fellépésre biztatta az EU-t. Szerinte Magyarországon minden a legnagyobb rendben van.

Az Economist két héttel ezelőtti vezércikkében azt írta: Orbán Viktor „lopakodó tekintélyelvű” rendszere nemcsak Magyarországnak, hanem az egész EU-nak kihívás, a választások szabadok, de nem méltányosak, a miniszterelnök lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, szájkosarat tett a médiára, és Kína, Oroszország, valamint Törökország mintájára építene illiberális államot. Ezért azt javasolták, az Európai Néppárt rúgja ki tagjai közül, az EU pedig gyakoroljon pénzügyi nyomást Magyarországra.

Kovács Zoltán kormányszóvivő most olvasói levélben fejtette ki véleményét a cikkről. Azt írja, a világ valóban sokat változott Orbán 1989-es „hősies beszéde” óta, de a miniszterelnök ma is ugyanazt akarja: erős és független Magyarországot egy erős Európában. „Szemben az önök narratívájával,

a demokrácia teljesen jól van, köszönjük szépen.

A választások szabadok, és, igen, méltányosak maradtak.” 

Kovács szerint inkább az a baj, hogy egyeseket zavar, hogy Orbán „merészelte megvédeni Magyarország nemzeti érdekeit”, és annak ellenére, hogy „az európai trojka” azt javasolta, hozzanak szigorú megszorító intézkedéseket, Magyarország inkább saját reformjait választotta, amit ugyan eleinte unortodoxnak neveztek, de ma az ország gazdasága szárnyal.

Kovács az orosz-magyar viszonyról mindössze annyit írt, pusztán arról van szó, hogy „a gazdaságunknak jót tesz, ha jóban vagyunk Európa keleti szomszédjával”. Egyébként Orbán „szembe merészelt szállni” az EU menekültekre vonatkozó álláspontjával, Európának pedig „hálásnak kéne lennie”, amiért a magyar határkerítés „gyakorlatilag nullára redukálja az illegális határátlépések számát”. Kovács szerint sok európai szövetségesünk hálás is, épp ezért „nem fog az EU olyasmiket tenni, amiket az önök vezércikke javasolt”.

Kovács kifejti: Magyarországnak nagyon fontos a nemzeti függetlenség, amihez ma már nem a Szovjetuniótól való függetlenségre van szükség, hanem arra, hogy „megvédjük az erős nemzetállamokon alapuló, erős EU-t, korlátozva egy meg nem választott, centrális brüsszeli bürokrácia túlzott befolyását”. Kovács szerint mindebből kiderül: „Nem Orbán miniszterelnök úr változott meg. Hanem talán Európa.”

Rovatok