Index Vakbarát Hírportál

Két amerikai bombázó repült a Dél-kínai-tenger fölé

2017. július 7., péntek 09:58 | aznap frissítve

Újabb epizód a Dél-kínai-tenger feletti erőfitogtatásokban: két amerikai bombázó berepült a Kína szerint kínai, az USA szerint nemzetközi légtérbe, írta a Reuters hírügynökség pénteken hajnalban. A csütörtökön Guamból felszálló gépek berepülése viszont Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a Kínai Népköztársaság elnöke és Donald Trump amerikai elnök valószínűsíthető találkozása előtt történt - mindketten részt vesznek ugyanis a hamburgi G-20 világcsúcson.

A két B-1B Lancer bombázó korábban japán sugárhajtású repülőkkel gyakorlatozott a Kelet-kínai-tengeren, írta a Reuters. Ez volt az első alkalom, hogy a két ország légi ereje együtt végezte az éjszakai repülési gyakorlatokat.

Az amerikai haderők úgy hiszik, Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát indított el kedden, ennek értelmében az Egyesült Államok szárazföldi területeinek egy része az észak-koreaiak hatósugarába került - ilyen most történt először, ezért is fontos számukra, hogy a légteret nemzetköziként kezelhessék.

A Dél-kínai-tengeren évi 5 trillió dollár értékben folyik tengeri kereskedelem, a Kínai Népköztársaságnak ezért fontos ezeknek a vizeknek az ellenőrzése, és saját területének tartja a tengert. Ezzel az állásponttal a térség gyakorlatilag minden országa ellenkezik, így lehet, hogy a tenger egy pontja Kína, Tajvan, Vietnam és Brunei szerint is a sajátjuk.

Rovatok