Index Vakbarát Hírportál

Ezrek ostromolták a csúcstalálkozót, elszabadult a pokol

2017. július 7., péntek 11:55 | aznap frissítve

Folytatódnak a baloldali, antiglobalista tüntetések Hamburgban, a G20-as csúcstalálkozó helyszínén, írja a helyi sajtó. A csütörtök óta tartó összecsapásokban csaknem 200 rendőr sebesült meg, egyikük sem súlyosan. A baloldali aktivisták kövekkel, palackokkal dobálják és tüzijáték-rakétákkal támadják a rendőröket, épületek felújításához használt állványokból és hulladékból barikádokat emelnek és gyújtogatnak, a város felett sok helyen fekete füstfelhők látszanak.

A német és osztrák rohamrendőrök vízágyúkkal megerősített egységei időnként óvatosan előrenyomulnak, megpróbálják kiszorítani a fekete ruhába öltözött, arcukat eltakaró erőszakos tüntetőket, aztán visszavonulnak.

Elérték, amit akartak

A csúcstalálkozó elleni tüntetések szervezői szerint soraikban 14 ember szenvedett kórházi kezelést igénylő sérüléseket. Hárman súlyos állapotban vannak. A zavargásokat szervező csoport, a Block G20 sikeresnek tartja akcióikat. Szóvivőjük nyilatkozata szerint elérték mindazt, amit előre bejelentettek, megzavarták a tanácskozást, akadályozták a delegációk közlekedését és bejutottak elzárt területekre.

A radikális tüntetők a rendőrségi helikopterekre jelzőrakétákat lőttek ki, az egyik kis híján eltalálta a helikoptert, közölte a péntek este a rendőrség, amely szerint tüntetők betörték a mongol konzulátus ablakait és kiszúrták a kanadai küldöttség egyik gépkocsijának abroncsait.

Angela Merkel elítélte és elfogadhatatlannak nevezte az erőszakot. Hozzátette: megérti a békés tüntetéseket, de az erőszakos tiltakozások emberéleteket veszélyeztetnek.

Mintegy 20 ezer rendőrt vezényeltek a kikötővárosba a rend fenntartására az ország minden részéből. A hamburgi rendőrség pénteken további erősítést kért, hogy kordában tudja tartani az erőszakot. Estére több mint 850 rendőrt tartott Hamburg felé öt szövetségi államból. Az összecsapásokban 160 rendőr sebesült meg könnyebben és 70 tüntetőt vettek őrizetbe. A tüntetések miatt nagy fennakadások voltak a tömegközlekedésben, a rendőrség Twitter-üzenetekben szólította fel a lakosokat, hogy ne közlekedjenek autóval a városközpontban, írja az MTI.

Black Bloc

Black Bloc Az anarchista, kapitalizmusellenes mozgalom Donald Trump megválasztásával gyakorlatilag a semmiből támadt fel. Ellenkultúraként magukat a beatgeneráció, a hippik, a béke- és polgárjogi mozgalmak és a punk szintézisének tartják. A Fekete Blokk egyik fontos célja minden akcióban, hogy megmutassa az elnyomottaknak: az utca tényleg az övék, és a felkelések eldőlhetnek a lázadók javára is.

Most Hamburgban is a szokásos munkamegosztással operáltak, csütörtökön az elöl vonuló arckendős blokk volt a „rohambrigád”, de használnak „felderítőket”, elsősegélynyújtókat és a pánikot oldó támogatókat is. Forrás: Dési Ádám – A Black Bloc jelenség

A tüntetők a nap folyamán fekete festékpatronokkal támadtak meg rendőrségi járműveket, buszokat, és azt állítják, a demonstráció szétverése jogellenes, a vízágyúk alkalmazásában sok a túlkapás.

Absolutely no understanding for this kind of protest ! Monkeys * !!!#G20HH2017 #HamburgG20 #newsflash #NoG20 #fire please repost #BlockG20 pic.twitter.com/U8tzh8i8TA

— Sebastian * (@whoopthatsme) July 7, 2017

A rendőrség délután egykor a Twitteren közölte: a Holstenstraßénél szélsőbalos tüntetők, feltehetőleg a Fekete Blokk tagjai Molotov-koktélokat dobáltak a kollégáikra. A buszok nem járnak az egész belvárosban.

Megtámadták a Putyint elszállásoló hotel biztonsági stábját is

– írta a helyi sajtó. A zavargók a Park Hyatt Hotel ellen indultak, ami az orosz, a dél-koreai és az ausztrál elnök szálláshelye.

A Guardian szerint a first ladyt, Melania Trumpot a tüntetők nem engedik ki hamburgi szállásáról. A többi politikai vezető társa városnéző körútra ment, köztük Brigitte Macron, a francia elnök felesége, Philip May, a brit miniszterelnök férje, és Sophie Gregoire Trudeau, a kanadai első asszony. A túrát Angela Merkel férje, Joachim Sauer vezeti.

Megérkezett a helyszínre Donald Trump, akiről köztudott, hogy nehezen tűri a tüntetéseket. Ráadásul az aktivisták kifejezetten a védelmi zónákat támadják – ebből kettő van, Messénél és Elphilharmonie-nál:  

Hazaküldték a gyerekeket

A közösségi közlekedés és az autós forgalom is akadozott pénteken az észak-németországi kikötővárosban, több utat lezártak, írja az Abendblatt. Schlump metróállomásnál egy iskolaudvart is kiürítettek, a rohamsisakos, páncélos rendőrök ellepték az udvart. A metróállomást is lezárták. Az Abendblatt értesülése szerint újabb két iskolából, az Eimsbüttel városrészben lévő Emilie-Wüstenfeld-Gymnasiumból és a Kita St. Stephanusból küldték haza a gyerekeket. 

A Deichtorplatzhoz diákok szerveztek békés demonstrációt „Fiatalság a G20 ellen” címmel, a rendőrség viszont ide is több blokáddal, vízágyúkkal, gumibotokkal és könnygázzal érkezett.  

Rendőrségi brutalitásról beszélnek

A demonstráció szervezői 12 órakor sajtótájékoztatót tartottak. Élőben közvetített kerekasztalnál beszéltek róla, hogy a rendőrség átverte és túlzó brutalitással büntette a csütörtöki bejelentett tüntetés résztvevőit. A tüntetőket verték és paprikaspray-vel támadták, a rendőrség ráadásul a kiürített utcákba nem mindig engedi be az orvosi ellátást biztosítókat. A Roten Flora aktivistája, „Misha” a sajtóval közölte,

a tüntetésre megadott engedély egyszerű hazugság volt,

azonnal megállították és oszlatni kezdték a tömeget. Több közszereplő és civil is kifejezte nemtetszését a tüntetések agresszív és romboló jellege miatt, a szervezők viszont nem voltak hajlandóak elhatárolódni a tüntetés után történtektől.

Holnap, a G20 második napjára univerzális tüntetést szerveznek, amire szerintük egész Németországból érkeznek majd résztvevők a politikai spektrum legkülönbözőbb részeiről. A szervezők arra kérték azokat, akik holnap Hamburgba készülnek, hogy ne féljenek, ezúttal nem hagyják majd, hogy a rendőrség szétdarabolja a tömeget, és a csütörtökihez hasonló pánik törjön ki.

Szombatra mintegy 100 ezer globalizáció-ellenes tüntetőt várnak a hamburgi Deichtorplatzra.

Csütörtök este 7-kor több mint 12 ezer ember vett részt a gazdasági nagyhatalmak találkozója ellen szervezett „Welcome to Hell” (Üdv a pokolban) nevű tüntetésen, nagyjából ezer fő csuklyában, arckendőben vonult – ez illegális a német törvények alapján, a rendőrség megállította, majd oszlatni kezdte a tömeget. Az összecsapásokban vízágyút, gumibotot, könnygázt használtak, míg a tüntetők égő barikádokat állítottak és petárdáztak. Aznap legalább 78 rendőr és egyelőre ismeretlen, de bizonyosan nagy számú tüntető megsérült. Az élboly, az elkendőzött arcú Fekete Blokk végül 9 körül az Elba mentén visszavonult, éjszaka a mellékutcákban folytatódtak az atrocitások.

Rovatok