Index Vakbarát Hírportál

Alig ért véget a Trump-Putyin-találkozó, máris összevesztek, hogy mi hangzott el

2017. július 7., péntek 23:27 | hat éve frissítve

Pénteken kora este több mint két órát tárgyalt egymással Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megbeszélések után mindkét fél előadta az álláspontját, amelyek között nem volt túl nagy az átfedés (Putyin például Ukrajnát is emlegette, Tillerson amerikai külügyminiszter szót sem ejtett róla, miközben a választásokba való beavatkozást illetően ez pont fordítva volt), de legalább szöges ellentmondás sem volt a két beszámoló között.

Aztán persze kitört a vita.

Mégpedig azt illetően, hogy Trump elfogadta-e Putyin válaszát az amerikai választások állítólagos meghekkeléséről szóló felvetésekre, ami egyszerűen annyi volt, hogy "mi nem csináltunk ilyet".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint igen. "Trump elnök azt mondta, meghallgatta Putyin világos álláspontját, hogy ez nem igaz, az orosz kormány nem avatkozott közbe a választásokon, és (Trump) elfogadta ezt. Ennyi", mondta Lavrov. 

Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő viszont azonnal tagadta, hogy Trump így tett volna, közölte a CNN. Ez egyébként azért érdekes, mert csak Trump és a külügyminisztere voltak bent a szobában, szóval kizárásos alapon kettejük közül gondolta úgy valaki, hogy ellenszivárogtatásba kell kezdeni.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy Trump a megbeszélésen nyomatékosan érdeklődött többször is Putyinnál, hogy hogy is volt ez, aztán rátértek arra, hogy ki kéne dolgozni annak módját, hogy a jövőben ne történhessen ilyen.

Rovatok