Index Vakbarát Hírportál

Késve ért oda a megfelelő felszerelés a londoni tűzvészhez

2017. július 9., vasárnap 19:40

Az angol BBC televízió Newsnight című műsora  a június közepén történt londoniGrenfell Tower toronyház tragédiájáról készített egy anyagot, amiben tűzoltókat szólítottak meg, akik arról beszéltek, hogy külső tényezők is nehezítették a munkájukat a mentés során.

A műsor információi szerint 24 perc telt el az első egységek megérkezése után addig, míg megérkezett az a 30 méteres létra, amivel jobb eséllyel tudták volna megállítani a lángok terjedését, ami egy negyedik emeleti lakás hibás hűtőszekrénye miatt keletkezett. Az eset nem marad következmények nélkül, mostantól a londoni tűzoltóság minden toronyházban keletkező tűz esetén automatikusan küldi ezt a 30 méteres létrát, ami a Grenfell Towernél késett.

Az is elhangzott, hogy a víznyomás sem volt megfelelő és fel kellett venni a kapcsolatot a vízművekkel, hogy javítsák a hibát. A nyilatkozó tűzoltók szerint az eszközeik egy ideig emiatt alkalmatlanok voltak arra, hogy hatékonyan oltsák a tüzet. A műsor megkereste a vízműveket is, aminek a szóvivője határozottan cáfolja, hogy bármi ilyesmi történt volna.

A mentésben több, mint 200 tűzoltó vett részt, akik összesen körülbelül 65 embert mentettek ki az épületből. A tragédia túlélőinek beszámolóiról írt cikkünk itt olvasható. A Grenfell Tower toronyházban legalább 80 ember veszítette életét, de ahogy arról beszámoltunk, az összes áldozatot soha nem fogja tudni pontosan azonosítani a rendőrség. 

Rovatok