Index Vakbarát Hírportál

Elképesztően fest Hamburg a G20 tüntetések után

2017. július 9., vasárnap 13:57 | aznap frissítve

A G20 gazdasági világcsúcsot idén a németországi Hamburg városában tartották meg. Hogy miért ezt a nagyvárost választották, az jó kérdés, mivel az ilyen események alkalmával mindig számítani lehet az ellentüntetésekre. Idén sem volt másként - az antikapitalista tüntetők három napon keresztül ostromolták a várost, 20 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra. A tüntetők eleinte petárdákkal, később égő blokádokkal, autók (köztük rendőrautók) felgyújtásával, és minél komolyabb anyagi kár okozásával akarták felhívni a figyelmet az üzenetükre: a globális kapitalizmus tönkreteszi a világot.

A New York Post szerint a rendőrök közül, akik vízágyúkkal, gumibottal, könnygázzal és helikopteres megfigyeléssel léptek fel a tüntetők ellen, legalább 200-an megsérültek. A tüntetők között is sok volt a sérült, több súlyos állapotban lévő emberről is beszámoltak, pontos statisztikák egyelőre nincsenek. 

144 demonstrálót letartóztattak, további 144-et ideiglenesen fogva tartanak.

A tüntetés vasárnapra lecsillapodott, de betört kirakatok, kifosztott üzletek és kiégett autók maradtak utána Hamburg utcáin. Az AFP és a Wikipedia képeivel készült összehasonlítás közösségi médiáról:

És egy videó egy felháborodott helyitől:

Rovatok