Index Vakbarát Hírportál

Déltől orosz-amerikai tűzszünet lép életbe Délnyugat-Szíriában

2017. július 9., vasárnap 12:58

Helyi idő szerint vasárnap délben megkezdődött az amerikai és orosz csapatok tűzszünete Délnyugat-Szíriában, írta a Reuters. Az Egyesült Államok, Oroszország és Jordánia a "deeszkalációs egyezmény" keretében állapodott meg a tűzszünetben, a hosszútávú céljuk a teljes körű békekötés.

A tűzszünetet Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója után jelentették be, akik Hamburgban, a G20 gazdasági világcsúcsontalálkoztak először. Ez nem az első ilyen megállapodás, a korábbi békekötési kísérletek viszont hamar bedőltek, a Reuters szerint nehezen kibogozható, hogy valójában mennyire voltak elkötelezettek a helyi erők a tűzszünetek fenntartásában.

Az amerikai külügyi tárca azt nyilatkozta, további megbeszélésekre lesz szükség, hogy a megegyezés fontos részleteit kidolgozzák, például azt, hogy milyen csapatok felügyelik majd a tűzszünet betartását. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov azt mondta, a megegyezés tárgya a "humanitárius segítséghez való hozzáférés biztosítása" is, valamint a megegyezések megkötésének elősegítése.

Rovatok