Index Vakbarát Hírportál

Trump csapata tényleg tárgyalt az oroszokkal

2017. július 11., kedd 18:02

Újabb orosz kapcsolatot talált Donald Trump kampányában a New York Times. A lap szerint a republikánus elnökjelölt fia, ifjabb Donald Trump, veje, Jared Kushner és a választási stáb akkori vezetője, Paul Manafort tavaly június 9-én a Trump Towerben találkozott egy orosz ügyvédnővel, aki a demokrata elnökjelöltre Hillary Clintonra vonatkozóan ígért kompromittáló információkat, amelyeket Trumpék az elnökválasztási kampányban vethetnének be.

A találkozó tényét elismerte Kushner, sőt, Trump fia is, megjegyezve, hogy maga Donald Trump nem is értesült róla. A szoros orosz kapcsolatai miatt a kampánystáb vezetéséről még tavaly augusztusban lemondott Manafort nem kommentálta a találkozóról szóló hírt. Ifjabb Donald Trump szerint teljesen vállalható, hogy a kampány alatt utána jár egy értékesnek tűnő információnak. 

A logikusnak tűnő állítást árnyalja, hogy a találkozót leszervező Rob Goldstone e-mailben felhívta ifjabb Trump figyelmét arra, hogy az informátor a Kreml embere lehet – a levélről a New York Times értesült.

Ifjabb Trump kedden közölte, kész nyilvánosságra hozni az e-mailt.

írta a BBC.

„Az orosz legfőbb ügyész kész olyan hivatalos iratokkal és információkkal segíteni Trump kampányát, amelyek Hillaryról és az ő Oroszországgal kötött ügyleteiről szólnak, ami nagyon hasznos lehet az ön apjának” – írta a levélben ifjabb Trumpnak Goldstone.

A levél iránt az igazságügyi minisztérium és a kongresszus vizsgálóbizottsága is érdeklődik, ifjabb Trump jelezte, kész az együttműködésre a tisztánlátás érdekében. Az orosz ügyvédnő Kushnerék szerint semmi hasznosat nem mondott, csak általánosságban beszélt Clinton állítólagos orosz finanszírozásáról, aztán a Magnyitszkij-lista káros hatásáról szólt.

A találkozó híre azonban mindenképp a korábbiaknál meggyőzőbben erősíti a gyanút, hogy Trump emberei szoros kapcsolatban álltak a Kremlhez köthető személyekkel, akiken keresztül Moszkva megpróbálhatta befolyásolni a választást. (A találkozóra egy héttel az előtt került sor, hogy nyilvánosságra került volna a Demokrata Párt levelezése, amit orosz hekkerek szerezhettek meg.)

A Fehér Ház helyettes szóvivője, Sarah Huckabee Sanders szerint ifjabb Trump és a stáb más tagja sem találkozott olyanokkal, akiknek célja a választás befolyásolása lett volna.

Akármit mondott, nem volt akárki 

A könyvelő halála

Szergej Magnyitszkij volt a Hermitage Capital befektetési alapkezelő könyvvizsgálja, aki felfedte, hogy a négymilliárd dollárt kezelő céget kipécéző orosz hatóságok maguk tulajdonították el azt az összeget, amelynek illegális megszerzésével a Hermitage Capital vezetőjét, a brit-amerikai állampolgárságú Bill Browdert vádolták.

Miután Magnyitszkij megfogalmazta a vádakat, gyorsan előzetes letartóztatásba került, ahol 2009-ben életét vesztette. Ezután a 39 éves könyvelőt példátlan módon posztumusz bűnösnek találta a bíróság. 

Az amerikai törvényhozás 2012 végén szavazta meg a Magnyitszkij törvényt, amely alapján metgtiltották a belépést az Egyesült Államokba mindazon orosz hatósági személynek – és rokonaiknak –, akiknek közük lehetett Magnyitszkij halálához.

A törvény elfogadása után rohamosan romlottak az addig is feszült amerikai-orosz kapcsolatok.

Natalija Veszelnyickaja neve a közelmúltig teljesen ismeretlen volt, mégis bizonyos, hogy több mint önjelölt informátor. Az ügyvédnő és cége akkor hallatott először magáról, amikor az orosz állami vasutak elnökhelyettesének fiát képviselte abban a 230 millió dolláros pénzmosási ügyletben, amely nyomán az Egyesült Államok elfogadta a Magnyitszkij-listát. 

A Prevezon Holdings Ltd. polgári perben állt az amerikai kormánnyal, végül csaknem hatmillió dollárt fizetett be az amerikai költségvetésbe az ügy lezárásaként. 

Egy ilyen ügyben egy ilyen magas beosztású személy fiának képviseletével csak olyan embert bíznak meg, aki különösen élvezi a bizalmat. Joggal feltételezhető, hogy Veszelnyickaja a Kremlből is kaphatott utasítást.

Tudták, hogy a Kreml a forrás?

A találkozót a brit Rob Goldstone, egykori bulvárlapíró szervezte meg, aki az azeri születésű Emin Agalarov énekes ügyeit intézve került kapcsolatba Emin apjával, Arasz Agalarovval, és közreműködött abban, hogy Moszkvába hozzák a Trumphoz kötődő Miss Universe szépségversenyt. 

Az idősebb Agalarov és az ifjabb Trumpnak korábbi közös tervük is volt: Moszkvában felhúzni egy Trump-tornyot, ám az ötlet végül nem valósult meg.

Az 1,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Agalarov állítólag arra kérte Goldstone-t, hozzon össze egy találkozót Trump csapatával Veszelnyickaja számára. Goldstone ezt megtette, de tagadta, hogy a Kremlt gyanította volna a háttérben. Igaz, az ifjabb Trumpnak küldött levél tényének nyilvánosságra kerülése után a New York Times már nem tudta elérni Goldstone-t, aki utolsó nyilatkozatakor Kushnerékhez hasonlóan azt állította, az egész találkozó kellemetlen volt, hiszen csak rabolta a stáb drága idejét. Elmondása szerint előzetesen Agalarov arról tájékoztatta őt, hogy Veszelnyickaja a Demokrata Párt orosz forrásokból való pénzeléséről ad információt, ez azonban nem történt meg.

Rovatok