Index Vakbarát Hírportál

Nagy becsben tartja Trump az orosz barátokat

2017. július 14., péntek 16:13

„Győztes vagy, bajnok. Mindent elérsz az ingatlanüzletben” – a Forbes orosz kiadása szerint így köszöntötte Donald Trump a 35. születésnapján azt az azeri-orosz énekes-üzletembert, akinek szerepe lehetett a későbbi republikánus elnök fia és egy Kremlhez köthető orosz ügyvédnő találkozójának megszervezésében tavaly nyáron.

A Trump túl szoros orosz kapcsolataira vonatkozó gyanút erősítő beszélgetés még komoly gondokat okozhat az amerikai elnöknek.

Emin nem csak énekel

A bakui születésű, Moszkvában felnőtt Emin Agalarov egy lehetne az átlagos popénekesekből. Hogy mégsem az, azt már Trump jókívánságai is jelzik, meg ez a kliprészlet:

Donald Trump egy orosz klipben

Persze Trump mindig is szeretett szerepelni, de egy dolog amerikai filmekben, hollywoodi sztárokkal mutatkozni és egy másik játszani egy orosz énekes klipjében. A magyarázat talán nem Emin páratlan nemzetközi popkarrierjében van – Oroszország ismert, de nem számít igazán nagy sztárnak – a szirupos-diszkóstílusban arató énekesnek azonban van egy másik élete is: ebben ő az egyik leggazdagabb orosz ingatlanmágnás fia, aki apja cégében alelnökként egyre nagyobb szerepet vállal.

Itt már sokkal inkább találkozott Trump és az Agalarov család érdeklődése, olyannyira, hogy 2013-ban még egy moszkvai Trump-torony megépítését is bejelentette az amerikai milliárdos, amikor Moszkvában járt, Agalarov családi cége, a Crocus Group is megerősítette a közös projekt tervét. Ez nem meglepő, elvégre Trump moszkvai látogatása is Agalarovék és Trump másik közös üzlete miatt jött létre.

Akkor Miss Universe szépségverseny licenszét szerezte meg Trumptól a család hétmillió dollárért és tartotta meg Moszkvában a rendezvényt. (Feltételezések szerint ekkor bőven volt alkalma a résztvevőkkel is szívesen flörtölő Trumpról kompromittáló felvételeket készítenie az orosz titkosszolgálatnak.) A trumpos klip is ekkor készült, a szépségverseny dalához.

A moszkvai Trump-toronyból végül nem lett semmi, igazából a bejelentésen kívül más nem is történt – Agalarovék szerint azért, mert Trump indulása az elnöki posztért ezt lehetetlenné tette – de láthatóan ezen nem veszett össze Trump és Emin apja, akinek vagyonát a Forbes 1,7 milliárd dollárra becsüli. A részben kiállítótermek, bevásárlócsarnokok bérleti díjából, éttermek, szórakoztató központok működtetéséből élő és még egy moszkvai metróállomást is felépítő és birtokló cég bevétele tavaly 216 millió dollár volt. (A Majakinyino metrómegállóban tavaly biztonsági kifogásokat talált a városvezetés, bezárással is fenyegetőzött a polgármester, de a cég szerint a félreértést rendezték, az állomás ma is működik.)

Agalarovék Azerbajdzsánban is jól fekszenek, Emin elvette az azeri elnök lányát, akitől két gyereke is született. Az azeri sajtó szerint

az ifjú párt még elnökként George Bush is videóüzenetben köszöntötte.

2015-ben elváltak, de a Londonban élő Aliyev-lány és Emin állítólag továbbra is beszélő viszonyban vannak. (Emin később egy mordvin szépségkirálynővel járt, aki korábban egy még milliárdosabb vállalkozóval, a vodkagyáros Rusztam Tarikóval élt.)

Talán Agalarov azeri kapcsolata is hozzájárult ahhoz, hogy Trump Azerbajdzsánban is megjelent a bakui Trump Tower építését Ivanka Trump is meglátogatta. A Trump Organization 2,5 millió dollárt kapott azért, mert nevét adta az épülethez, és szakmai tanácsokat adott az építkezésen, amelyet az azeri kormány egyik tagjának rokonához köthető cég végzett – írta a The New Yorker.

Bohóckodó figura két milliárdos között

Agalarovék és Trumpék kapcsolata Rob Goldstone-nal indulhatott, aki zenei producerként intézte Emin Agalarov ügyeit. Ő ismerte az ifjabb Donald Trumpot és hozta össze az ifjabb Agalarovval.

Honestly, I'm just really looking forward to seeing this guy testify before Congress. pic.twitter.com/feVrPlP5cQ

— Tim Hogan (@timjhogan) 2017. július 11.

A Huffington Post szerint manchesteri születésű, egykori bulvárlapíró, az Oui 2 PR-ügynökség nem teljesen ismeretlen társalapítója – saját állítása szerint Michael Jackson 1999-es ausztráliai turnéját is egyengette – egyike volt a zenei világból azon keveseknek, akik a kezdetektől kiálltak Trump mellett. Volt, olyan ismerőse, aki nem bocsátotta meg neki, hogy „támogatta ezt az idiótát”. Goldstone viszont elérte, hogy egy héttel Trump megválasztása után az elnökkel vacsorázott – ott volt Emin is –, így a világ legbefolyásosabb embere került elérhető közelségbe.

A kapcsolata Trumpékkal azonban még jóval korábbi, Goldstone a Miss Universe promotálásán is dolgozott éveken át cégével. 

Igaz, nem tudni, hogyan hat a kapcsolatukra, hogy nyilvánosságra került a tavalyi találkozó, amelyet Emin kérésére

Goldstone hozott össze az ifjabb Trump és egy orosz ügyvédnő között, Hillary Clintonra terhelő információkat ígérve, amelyeket Trumpék az elnökválasztási kampányban vethetnének be.

A legnagyobb gondot az ifjabb Trumpnak és sógorának, Jared Kushnernek, aki egyúttal az elnök tanácsadója is épp Goldstone okozta azzal, ahogyan rávette őket arra, hogy fogadják a Trump-toronyban a fontos oroszokkal kapcsolatban álló orosz ügyvédnőt.

Hogy mit mondott Natalija Veszelnyickaja az nem derült ki – az ügyvédnő szerint elbeszéltek egymás mellett, Trumpék szerint érdektelen volt a találkozó –, a baj azokból az emailekből származik, amelyekben Goldstone orosz kormányzati támogatással szerzett információkkal kecsegteti Trumpékat. Ifjabb Donald Trump ezeket a leveleket hozta nyilvánosságra, miután világossá vált számára, hogy a New York Timesnak megvan a levelezés. Ebből azonban az tisztán látszik, hogy a legbelsőbb körből volt olyan, aki legalábbis

nyitottnak mutatkozott az orosz kormány irányából Clinton ellen ígért információkra, és konkrétan ezek reményében ment el egy találkozóra.

Mindenképp magyarázkodnia kell vizsgálóbizottság előtt Trump fiának azért is, mert Goldstone egyértelműen azt írta: az információ az orosz kormányzat támogatása lenne Trumpnak. A republikánus elnökjelölt fia mégsem mondott nemet, de nem értesítette például az FBI-t sem a megkeresésről.

Tovább bonyolítja a képet, hogy az NBC szerint Veszelnyickajával volt egy oroaz-amerikai kettős állampolgárságú, egykori szovjet elhárítótiszt is. („Egykoriak nincsenek” – egy külön orosz szólás is van arra, mit jelent, ha valaki egyszer már a titkosszolgálatnak kezdett dolgozni.)

Goldstone ismerői a Huffington Postnak nyilatkozva meglepődtek, hogy milyen ügybe keveredett a többségük szerint igazán vicces fickó. Az nem valószínű, hogy ő maga értékelte volna túl a találkozót, hogy fontosnak tűnjön – ezt állítja a Trumpékkal összehozott orosz ügyvédnő, Natalija Veszelnyickaja –, elvégre már kapcsolatban állt Trumppal és Agalarovval is, nem volt szüksége rá, hogy ezt egy felesleges találkozóval kockáztassa. A kérdés inkább az, hogy csak az ügyvédnő etette be Goldstone-t, vagy valójában érdemi találkozó volt, fontos információcserével, amit most minden érintett tagad. És megtehetik, mert az ellenkezőjét nehéz lenne bizonyítani.

Goldstone egyelőre nincs New Yorkban, egy bejegyzése szerint a Földközi-tengerre hajózott, de minden bizonnyal majd ő is kénytelen lesz megjelenni a Trump orosz kapcsolatai után kutató vizsgálóbizottság előtt, ami Goldstone saját videói alapján felejthetetlen pillanatokat ígér.

Like, I absolutely understand why you would trust this guy to serve as an intermediary with the Russians. He's a pro. pic.twitter.com/WmgaTZpZFZ

— Tim Hogan (@timjhogan) 2017. július 11.

Trump dolgát sem Goldstone, sem az ifjabb Agalarov nem könnyíti meg, ha az elnök az orosz kapcsolatokkal kapcsolatos vádakat akarja lepattintani magáról: októberben, még elnökjelöltként azt mondta, hogy semmi sem köti össze Oroszországgal, márciusban viszont orosz-azeri énekes-milliárdos ismerőse a Forbesnak azt nyilatkozta, figyelmeztetésnek is beillő elismeréssel: nagyon örül Trump győzelmének, levélben üdvözölte is őt. Szerinte Trump

most, hogy elnök lett, nem fogja elfelejteni a barátait.

Rovatok