Index Vakbarát Hírportál

Fia miatt is főhet Trump feje

2017. július 12., szerda 20:59 | hat éve frissítve

Új szintre lépett azzal a Donald Trump kampányának esetleges oroszországi kötődéseinek ügye, hogy az amerikai elnök egyik fia nyilvánosságra hozta egy tavalyi levelezését. Ebből kiderült, azzal a reménnyel ment el egy találkozóra, hogy ott terhelő információkat kaphat a demokrata Hillary Clintonról, amit az emailekben egyértelműen az orosz vezetés irányából ígértek.

A Kreml nem ismeri, az orosz legfőbb ügyész nem továbbított semmiféle információt a segítségével, az orosz ingatlanmilliárdos nem járt közbe az érdekében – ennyi Moszkva mondanivalója arra, hogyan és miért találkozhatott egy orosz ügyvédnő Trump kampánystábjával New Yorkban tavaly júniusban. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint bolhából csinálnak elefántot Trump fiának ügyében.

Kitette a levelezést a Twitterre

Először a New York Times írta meg a hétvégén, hogy Trump legnagyobb fia, ifjabb Donald Trump tavaly júniusban találkozott az orosz vezetéshez köthető orosz ügyvédnővel, Natalja Veszelnyickajával.

Az amerikai politikában az elmúlt napokat meghatározó találkozó ügye kedden odáig jutott, hogy az ifjabb Donald Trump inkább gyorsan nyilvánosságra hozta az erről szóló levelezését a találkozót leszervező, az oroszokhoz bejáratos menedzserrel, Rob Goldstone-nal. Ebből kiderült, hogy Goldstone Hillary Clintonra nézve kompromittáló, az elnökválasztási kampányban bevethető, orosz hivatalos körökből származó információ lehetőségéről írt:

Ez része Oroszország és az orosz kormány Trumpnak nyújtott támogatásának.

Trump fia nem sok késlekedés után lazán visszaírta, hogy „ha arról van szó, amit ígérnek, akkor örömmel venném, főként később, a nyár vége felé." 

Az ifjabb Trump az elmúlt napokban azt is elmondta, hogy az orosz ügyekben folyó vizsgálatokban már eddig is érintett Paul Manafort, az akkori kampánymenedzser – aki tavaly augusztusban épp orosz kapcsolatai miatt vonult a háttérbe a kampány vezetéséből –, és Jared Kushner, Trump veje is részt vett vele a New York-i Trump-toronyban június 9-én megtartott találkozón. Az nem világos, hogy ők tudtak-e arról, hogy pontosan mivel keresték meg Trump fiát, de a Twitterre kirakott emailekből az is kiderült, hogy a végén őket is csatolták a levelezéshez.

Az emailek magát a találkozót már nem érintették, és ezért nem is tudni biztosan, mi hangzott ott el. Erről az ifjabb Trump azt mondta, hogy Veszelnyickajának nem volt végül semmilyen érdemi információja, szerinte csak azért dobták be a csalit emailben, hogy részt vegyen az egyeztetésen. Ezen szerinte szó volt arról, hogy „Oroszországgal kapcsolatban álló személyek" támogatják a Demokrata Nemzeti Bizottságot (DNC) és Clintont, de az egész érvelés általános, és homályos volt, majd a nő gyorsan témát váltott.

A nyilvánosságra hozott levelezésben Goldstone azt állította, hogy Clinton és a Demokrata Párt Oroszországgal kötött finanszírozási ügyleteiről kaphatnak Trumpék értékes információt, az „orosz koronaügyésztől” – a brit férfi nyilván a legfőbb ügyészre gondolt. Ha valóban ez volt az ígéret, az furcsa, hiszen a Kreml ez alapján lényegében saját magával is kész lett volna kompromittálni Clintont, habár ez akkor is jól jött volna, ha végül a demokrata jelölt nyer, mert ezzel megakadályozták volna, hogy elnökként teljesen hitelesen riogathasson a nyomuló oroszok veszélyével.

Több mint ügyvéd

A könyvelő halála

Szergej Magnyitszkij volt a Hermitage Capital befektetési alapkezelő könyvvizsgálja, aki felfedte, hogy a négymilliárd dollárt kezelő céget kipécéző orosz hatóságok maguk tulajdonították el azt az összeget, amelynek illegális megszerzésével a Hermitage Capital vezetőjét, a brit-amerikai állampolgárságú Bill Browdert vádolták.

Miután Magnyitszkij megfogalmazta a vádakat, gyorsan előzetes letartóztatásba került, ahol 2009-ben életét vesztette. Ezután a 39 éves könyvelőt példátlan módon posztumusz bűnösnek találta a bíróság.

Az amerikai törvényhozás 2012 végén szavazta meg a Magnyitszkij törvényt, amely alapján megtiltották a belépést az Egyesült Államokba mindazon orosz hatósági személynek – és rokonaiknak –, akiknek közük lehetett Magnyitszkij halálához.

A törvény elfogadása után rohamosan romlottak az addig is feszült amerikai-orosz kapcsolatok.

De ki az a Natalija Veszelnyickaja nevű nő, akivel találkoztak a Trump-toronyban? Ő a közelmúltig teljesen ismeretlen volt, mégis bizonyos, hogy több, mint önjelölt informátor. Az ügyvédnő és cége akkor hallatott először magáról, amikor az orosz állami vasutak elnökhelyettesének fiát képviselte abban a 230 millió dolláros pénzmosási ügyletben, amely nyomán az Egyesült Államok elfogadta a Magnyitszkij-listát.

A Prevezon Holdings Ltd. polgári perben állt az amerikai kormánnyal, végül csaknem hatmillió dollárt fizetett be az amerikai költségvetésbe az ügy lezárásaként. Egy ilyen ügyben egy ilyen magas beosztású személy fiának képviseletével csak olyan embert bíznak meg, aki különösen élvezi a bizalmat. Ez alapján joggal feltételezhető, hogy Veszelnyickaja a Kremlből is kaphatott utasítást.

Ezt ő a Washington Postnak nyilatkozva utasította vissza. A négygyerekes, 42 éves ügyvédnő egyszerű állampolgárként írta le magát, akinek egy barátja segítségével lehetősége volt találkozni Trump fiával. Hogy ki volt ez a közbenjáró barát, azt nem árulta el, azt azonban igen, hogy csupán ügyfele, a Prevezon Holdings tulajdonosa érdekében közbenjárva akart a Magnyitszkij-törvényről beszélni, de néhány perc múltán kiderült, hogy elbeszélnek egymás mellett Trump fiával.

A találkozó így szerinte és Trumpék szerint is eredménytelen volt, Goldstone pedig állítólag kifejezetten kellemetlennek találta, hogy ezzel rabolta a kampány alatt a stáb drága idejét.

Segített a milliárdoscsemete?

A segítőkész barát az emailek alapján a Trump fiával már korábban kapcsolatban lévő, azeri származású, orosz állampolgárságú Emin Agalarov popénekes volt. Az ő kérésére szervezhette meg a találkozót menedzsere, a brit Goldstone. Agalarov súlyát azonban valószínűleg nem annyira popkarrierje, mint inkább az 1,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező ingatlanmágnás apja adta meg. A feltételezések szerint Goldstone is inkább az apa, Araz Agalarov kezdeményezésére járt közben a találkozó érdekében. Erről egyébként Goldstone is beszélt a Trump fia által nyilvánosságra hozott levelezésben, azt állítva, hogy az orosz legfőbb ügyész szolgáltatná azokat a bizonyos terhelő információkat.

Az idősebb Agalarov viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna a találkozóhoz, Trump fiát sem ismerte, csak Emin állt vele kapcsolatban, még akkor is, amikor a Trumphoz köthető Miss Universe licenszének megszerzésével Moszkvába hozták a szépségversenyt. Ez volt az a rendezvény, amelyen Sarka Kata részt vett, és később arról beszélt, hogy Donald Trump flörtölt volna vele.

Az akkor még ártatlan történetnek később az adta meg a jelentőségét, hogy egyes feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat esetleg a rendezvény kapcsán készíthetett kompromittáló felvételeket Trumpról a szállodai szobájában. Sarka története azt erősítette meg, hogy

Trump bőven adhatott alkalmat kompromittáló felvételek készítésére.

Már van, amit máshogy csinálna

Habár Trumpék az átláthatóságot méltatták – Trump fia jelezte hogy kész az apja orosz kapcsolatait vizsgáló bizottság előtt is megjelenni –, de nagyon úgy tűnik, hogy fia alapvetően csak azért pakolta ki az emaileket, mert a New York Times egy újabb cikken dolgozott, és világossá vált, hogy megvan nekik a teljes levelezés. A történet sokkal többről szól, mint egy ártatlan csevegésről, és ugyan az előremeneküléssel úgy érezhette, leszerelte a New York Times bombasztoriját, de így is felmerültek az igazán érzékeny kérdések.

Az is jelzi, hogy a történetben rejlő veszélyt érzi az elnök környezete, ahogyan változott az ifjabb Trump ezzel kapcsolatos kommunikációja. Előbb azt írta ki a Twitterre, hogy semmi rosszat nem követett el, az egészet csak a demokraták és a média fújja fel, és nem ő az első, aki utána menne egy kampányban az ellenfélre nézve terhelő, értékesnek tűnő információknak. A kedden a Fox Newsnak adott interjújában viszont már azt magyarázta, hogy ki akarta deríteni, miről van szó, de

visszanézve valószínűleg kicsit máshogy csinálnám a dolgokat.

Azzal is próbált érvelni, hogy az egész még azelőtt volt, hogy központi téma lett volna az esetleges orosz beavatkozás kérdése, ezért „nem kapcsoltak be a szirénáim."

Beszéltek egy orosz nővel, na és?

Az ügy azonban tovább erősíti azokat a vádakat, hogy Trump stábja valóban kapcsolatban állhatott Moszkvával már a kampány alatt, és az elnökválasztást befolyásolva játszottak a kezére az oroszok, akik feltehetően feltörték a Demokrata Párt levelezését. Ezekből a levelekből úgy tűnt ki, hogy a párt az előválasztáson Hillary Clintont részesítette előnyben és nem biztosított egyenlő feltételeket a meglepően messzire jutott ellenfele, Bernie Sanders számára.

Trumpék körül már a választás óta ott lebeg az esetleges orosz kapcsolatok árnya, és a kampánycsapatához, vagy a kormányhoz köthető több ember, így Manafort, Kushner, Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó és Jeff Sessions igazságügyi miniszter esetében is előkerültek már orosz szálak. A választás esetleges orosz befolyásolása miatt több párhuzamos kongresszusi vizsgálat is tart, miután pedig Trump májusban kirúgta James Comey-t, az FBI igazgatóját, az igazságügyi minisztérium Robert Mueller személyében egy elismert különleges ügyészt is kinevezett, aki saját, független vizsgálatot folytat, ami Trumpot is érinti.

Arról itt írtunk részletesen, hogy még abban az esetben is nehéz bizonyítani konkrét kapcsolatokat, ha tényleg volt bármilyen együttműködés a kampánycsapat és az oroszok között.

Trump hónapokig azt sem ismerte el, hogy az oroszok hekkelhették meg tavaly a demokratákat, noha az amerikai hírszerzők egybehangzóan ezt állították, az orosz összejátszásról szóló vádakat pedig rendszeresen álhíreknek, a média, Barack Obama volt elnök hívei, és frusztrált hírszerzők irányából érkező vádaskodásnak nevezték.

Az ifjabb Trump emailjei azonban azért jelentenek új fordulatot az eddigiekhez képest, mert Trumpék folyamatosan próbálták elhessegetni azokat az állításokat, hogy az orosz kormány próbálta volna segíteni a kampányát és majdani megválasztását. Flynn esetében felmerült, hogy az Oroszország elleni szankciók enyhítéséről is beszélhetett a washingtoni orosz nagykövettel, de soha nem ismerték el, hogy az eddig ismert találkozók közül bármelyik konkrétan a 2016-os elnökválasztásról szólt volna.

A nyilvánosságra hozott levelezésből azonban az tisztán látszik, hogy a legbelsőbb körből volt olyan, aki legalábbis

nyitottnak mutatkozott az orosz kormány irányából Clinton ellen ígért információkra, és konkrétan ezek reményében ment el egy találkozóra.

Mindenképp magyarázkodnia kell Trump fiának azért is, mert Goldstone egyértelműen azt írta: az információ az orosz kormányzat támogatása lenne Trumpnak. A republikánus elnökjelölt fia mégsem mondott nemet, de nem értesítette például az FBI-t sem a megkeresésről.

A szenátusban már biztos meghallgatják

Több jogász úgy vélte, hogy az ifjabb Trump döntése jogi következményekkel is járhat, akár a kampányfinanszírozási törvények megsértése is felmerülhet. A demokrata szenátorok közül pedig már volt olyan is, aki árulást kiáltott, bár arról ebben az esetben nehezen lehetett szó. Azok véleménye sem vet túl jó fényt Trump fiára, akik csak naivnak és rettentő tapasztalatlannak tartják, amiért rögtön ő ment el egy ilyen találkozóra.

Az elnök egyik jogi tanácsadója az ifjabb Trump védelmére kelve azt magyarázta, hogy a média próbál hisztériát kelteni, miközben ő nyilvánosságra hozta ezeket az emaileket, amit Clinton nem tett meg a külügyminiszterként folytatott teljes levelezésével.

Az biztos, hogy az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága is meg fogja hallgatni Trump fiát az ügyben a tavalyi elnökválasztási kampányba való esetleges orosz beavatkozás miatt folyó vizsgálatában. Az új információk pedig hatással lehetnek a többi ügyben tartó vizsgálatokra is. A CNN-nek azt is elmondták források, hogy Mueller is alaposan átnézi majd az emaileket, és próbálja tisztázni, mi hangozhatott el a találkozón.

Trump boszorkányüldözésről beszél

A legnagyobb kérdés az lesz, milyen további információk derülnek még ki, miközben ahogy korábban, például Flynn ügyénél, az amerikai médiában most is azt találgatták, hogy Trump mikor értesült az egészről. A Washington Post például azt pedzegette, hogy Trump egy június 7-i, vagyis már a levélváltást követő, de még a találkozó előtti nyilvános beszédében belengette, hogy hamarosan durva információkkal szolgálhat Clintonról, ami aztán nem történt meg.

A Fehér Ház ezzel szemben alapvetően azt hangsúlyozta, hogy az elnök is csak az elmúlt napokban értesült a történésekről, nem tudott korábban a találkozóról, amin nem is vett részt. A Fox Newsnak ifjabb Trump is azt mondta, hogy azért nem beszélt tavaly a találkozóról apjának, mert „ez annyira semmi volt, hogy nem is volt miről szólni neki."

Trump egyébként a Twitteren megvédte fiát, akit nagyszerű embernek nevezett, aki szereti az országát. „A fiam, Donald remek munkát végzett tegnap. Nyitott volt, transzparens és ártatlan. Ez a politikatörténet legnagyobb boszorkányüldözése. Szomorú" – írta ki a Fox Newsnak adott interjúra utalva. A Fehér Ház viszont alapvetően a fiú ügyvédeihez irányította az újságírókat.

Rovatok