Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Törökországban

2017. július 17., hétfő 19:06

A török parlament újabb három hónappal meghosszabbítja a tavaly júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot, írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva. Ez már a negyedik ilyen alkalom lesz, az intézkedés így október 19-ig lesz érvényben. 

A török hadsereg néhány egysége tavaly július 15-én megszállta Isztambul és Ankara stratégiai fontosságú pontjait, elfoglalta a köztévét, és bejelentette: átveszi a hatalmat, szükségállapotot és kijárási tilalmat rendel el az országban. 

A puccskísérlet azonban néhány órán belül kifulladt: Recep Tayyip Erdogan elnök a Facetime nevű online videoközvetítős mobilapplikáción bejelentkezve ellenállásra szólította fel a híveit, akik hamar ellepték az utcákat, és egyes helyeken nekimentek a katonáknak, többjüket megverték és megkergették.

Törökországban rendkívüli állapotot hirdettek, Erdogan tisztogatásba fogott és megkezdte a hatalma növelését. A rendkívüli állapot azóta is tart, a helyzet fenntartásáról a puccs első évfordulója után két nappal rendelkezett a parlament.

Ez azonban aligha fog egyhamar véget érni, a hétvégi megemlékezéseken Erdogan államfő elmondta, hogy

a rendkívüli állapotnak akkor lesz vége, amikor Törökország terrorizmus ellen vívott harcának.

.

Rovatok