Index Vakbarát Hírportál

24 órás nemzeti sztrájkot hirdet a venezuelai ellenzék

2017. július 17., hétfő 21:57

24 órás nemzeti sztrájkot hirdetett Nicolas Maduro elnök ellen Freddy Guevara, az ellenzék vezére, írja a Reuters. Mindezt nem sokkal az után, hogy egy nem hivatalos népszavazásra 7,6 millió embert sikerült mozgósítania.

A 31 milliós dél-amerikai országban április óta folyamatosak az ellenzéki tüntetések, amelyekre a kormány erőszakkal válaszol. Legfrissebb információk szerint már közel száz halottja van a demonstrációknak. Maduro elnök eközben igyekszik megerősíteni a hatalmát és július 30-ára írt ki szavazást egy alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására, amivel az ellenzék szerint csak az ellenzéki többségű parlamentet akarja megkerülni. 

Az ellenzék azonban ezt nem akarja hagyni, így első körben vasárnap tartottak egy nem hivatalos népszavazást, amin 7,6 millió ember 98 százaléka elutasította a Nicolás Maduro államfő kezdeményezését. Ez igen komoly eredmény, ugyanis a kormány minden eszközzel megpróbálta bojkottálni az eseményt, mégis részt vett rajta a 19 millió szavazati joggal rendelkező ember több mint harmada.

Guevara azt akarja, hogy az elnök tegyen le az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásáról, ebben az esetben ugyanis hajlandó lenne manipuláció nélküli párbeszédet folytatni a kormánnyal. 

 A Fehér Ház Guevarával van

Az amerikai kormányzat támogatásáról biztosította és jelképes erejűnek minősítette a népszavazást, amelyen a résztvevők 98 százaléka utasította el Nicolás Maduro államfő kezdeményezését egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. „Üdvözöljük a vasárnap tartott népszavazáson történt nagy arányú részvételt” – idézte a Fehér Ház szóvivőjét az MTI. Sean Spicer „kormányzati gengszterekhez” hasonlítva a caracasi kormány fellépését. 

Rovatok