Index Vakbarát Hírportál

12 millió eurós kár maradt a hamburgi összecsapások után

2017. július 19., szerda 13:56

12 millió euróra rúg az okozott károk összértéke a hamburgi G20-as csúcs utcai összecsapásai után. Három éjjel, három nap tartottak a német város érintett részeit lángokba borító utcai harcok a világ vezetőinek július eleji csúcsa előtt és alatt.

A  baloldali, antiglobalista tüntetőkkel való összecsapásokban 500 rendőr sebesült meg, 186 embert tartóztattak le, 51 ellen pedig még letartóztatási parancs van érvényben. A karhatalom fellépése miatt 35 eljárás van folyamatban, ezek közül 27 esetben rendőri bántalmazás a vád. Olaf Scholz hamburgi polgármester ugyanakkor határozottan tagadja, hogy történt volna rendőri brutalitás; a városvezető határozottan visszautasítja az ezzel kapcsolatos vádakat.

A német biztosítók most jöttek ki az első kárbecsléssel. Eszerint csak a járművekben 4 millió euró (bő 12 milliárd forintnyi) kár keletkezett, de minden mást, ingatlanokat és üzleteket is beleszámítva ennek háromszorosa a károk összértéke. A 12 millió eurónyi kár alternatív mértékegységekben kifejezve nagyjából 120 ezer tüntetéseken rendszeresített, plexivel és nyakvédővel ellátott rendőrségi sisaknak (cirka 100 euró), vagy nem egész félmillió Che Guevarás iPhone-toknak (29.67 dollár) felel meg.

 

Rovatok