Index Vakbarát Hírportál

Sikerült megállítani a tüzet Horvátországban

2017. július 19., szerda 16:05

A kiterjedt dalmáciai tüzektől fenyegetett területek nagy részén sikerült megállítani a lángokat. Split már nincs veszélyben, a szél alábbhagyott, de Šestanovac környékén (Splittől 25 kilométerre keletre, nem közvetlenül a tengerparton) a bozóttüzek még okozhatnak problémát. Hvaron, illetve Klis és Radošiću környékén is vannak még kisebb tüzek.

A magyar Külügy konzuli szolgálata azt hangsúlyozza, hogy jelenleg minden erdőtűz ellenőrzés alatt van, nincs veszély. Tájékoztatásuk szerint az autópálya és a közutak teljesen járhatók, a tűz a nyaralóövezetet, turisták által látogatott területeket nem érintették, a nyaralók biztonságát nem veszélyeztették.

A dalmáciai tüzek gyors terjedésének oka a forró, száraz idő és a nagy szél volt, de hogy közvetlenül mitől gyulladt ki az erdő, azt még vizsgálják a hatóságok. Felmerült, hogy elektromos szikra miatt kaptak lángra a növények, ezt a verziót már elvetették, de az emberi mulasztás és a bűncselekmény lehetőségét még nem zárták ki a hatóságok.

A tűz miatt kitört egy kisebb belpolitikai válság is Horvátországban a kormányzó HDZ jobboldali párton belül: Damir Krstičević védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes benyújtotta a lemondását, miután a miniszterelnökkel nem túl jó viszonyban lévő köztársasági elnök, Kolinda Grabar-Kitarović bírálta a hadsereget, amiért szerinte túl későn kapcsolódtak be a mentésbe. Andrej Plenković miniszterelnök megvédte a miniszterét, és arra kérte, maradjon a posztján.

Rovatok