Index Vakbarát Hírportál

Két halálos áldozata lett a venezuelai országos sztrájknak

2017. július 21., péntek 14:51

Két tüntető meghalt Venezuelában a helyi idő szerint csütörtök reggel kezdődött 24 órás általános sztrájk idején, a Nicolás Maduro elnök tervezte alkotmánymódosítás elleni tiltakozások során országszerte közel 370 embert vettek őrizetbe - közölte az MTI.

A fővárosban, Caracasban és az ország más részein zárva tartottak az üzletek és leállt a tömegközlekedés. Számos incidens történt országszerte, a rendőrök és a katonák könnygázzal és sörétes puskákkal próbálták meg az úttorlaszokat emelő tüntetőket szétoszlatni. Az ügyészség bejelentette, hogy egy 24 éves és egy 23 éves tüntető meghalt a venezuelai főváros Los Tuques nevű elővárosában és az ország északi részén fekvő Valencia városban tartott nagygyűléseken. A Los Tuques-i áldozattal golyó végzett. A két helyszínen tucatnyian megsebesültek.

A két újabb halálesettel 99-re emelkedett a rendőrök és tüntetők közötti összecsapások száma április óta, amikor a Maduro elleni sorozatos tüntetések elkezdődtek. A Foro Penal szerint 361 embert vettek őrizetbe csütörtökön, főként Caracasban és az északi Zulia és Nueva Esparta szövetségi államokban. A munkavállalók és a szakszervezetek egy része, a diákok és a közlekedési vállalatok által támogatott általános sztrájkot szervező ellenzék Nicolás Maduro elnök távozását és előrehozott elnökválasztást követel, meg akarja továbbá akadályozni az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, mivel szerinte az alkotmányreform a diktatúra bebetonozását eredményezné.

Maduro július 30-ra 545 fős alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását írta ki. Az elnök által tervezett alkotmánymódosítások megerősítenék a kormánypárt befolyását a még megmaradt néhány független intézmény felett. Az ellenzék bojkottálja a választást.

Rovatok