Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a biztonsági őr, aki kivezette a Tusványoson fütyülő lányt

2017. július 25., kedd 13:51

„Kis cég vagyunk, Csíkszeredában meglehetősen ismertek” – mondta az Indexnek András Róbert. A magát biztonsági őrként jellemző András Róbert volt az, aki  a tusnádfürdői rendezvényről kivezette az Orbán Viktort kifütyülő nőt, akit korábban egy fotós a hajánál fogva rántott a földre. Lapunknak elmondta: helyesen és jogszerűen járt el, amikor kivezette a nőt. András szerint amikor a nő jelezte neki, hogy együttműködik, ő lazított is a fogáson, amit a nő meg is köszönt neki. Mindezt arra reagálva közölte, hogy az Indexnek biztonsági területen jártas források a látottak alapján azt mondták, a „fogás szakszerű volt, de az elvezetés után nem kellett volna még »kínozgatni« a nőt”. 

András Róbert a Dakota Security nevű romániai biztonsági cég ügyvezető-tulajdonosa – erről a vállalkozásról állította, hogy kis cég. Valóban az, ezt a romániai biztonsági piacot ismerő források is megerősítették. Azok, akik Andrást ismerik, azt is mondták, hogy a Dakota szokta biztosítani a fideszes vagy a Fideszhez köthető rendezvényeket, valamint helyi sporteseményeket is. Erre András Róbert úgy reagált, hogy a cégének mindegy, ki van a színpadon, pártállástól függetlenül bárkinek dolgoznak, aki megfizeti őket. Mint mondta, néhány éve biztosítják a tusnádfürdői rendezvényt, korábban más cég végezte ezt a munkát. 

A Dakota ügyvezetője megerősítette azt az információnkat, hogy civilként dolgozik ezen a területen, korábban semmilyen rendvédelmi szervezetnek nem volt tagja. Ismerősei a személyvédelem szerelmesének jellemezték őt, aki minden tanfolyamra elmegy, amelyikre csak tud, „ügyes srác, nem nagydarab, de megszakíthatatlan, eltökélt, jó fizikumú”. Ugyancsak az őt ismerők mondták, hogy olyan habitusú embernek ismerik, aki valóban azért avatkozott közbe, hogy a lányt védje. Ezt és a róla szóló jellemzéseket András Róbert nem kívánta kommentálni, de megismételte, hogy szerinte jogszerűen és jól járt el. Arra pedig, hogy ismerősei szerint jóban van Orbán Viktor személyvédelmi környezetével, mindössze annyit mondott, hogy a tusnádfürdői rendezvényről valóban ismeri őket, de nincs ennél többről szó.

A hírekkel ellentétben András Róbertnél sem fegyver, sem lövedékálló mellény nem volt Tusnádfürdőn (ezt az Index is tévesen írta meg korábban), nem is lehetett volna a törvények szerint. Az ingét a rádiója nyomta ki az oldalán, ezért gondolhatták tévesen a laikusok, hogy fegyvere van. Ezt – mármint, hogy fegyvertelen volt – a videó alapján biztonsági szakértők is megerősítették lapunknak. 

Rovatok