Index Vakbarát Hírportál

Osztrák kancellár: Aki nem tartja be a szabályokat, nem lehet a támogatások haszonélvezője

2017. július 26., szerda 21:09 | aznap frissítve

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapnak adott interjút Christian Kern osztrák kancellár, melyben többek közt arra is kitért, hogy az EU szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását – írja az MTI.

Aki nem tartja be a szabályokat, nem lehet a támogatások nettó haszonélvezője 14 milliárd euróval vagy 6 milliárd euróval, mint Lengyelország és Magyarország. A németek és az osztrákok ezt nem fogják elfogadni.

– mondta Kern, a FAZ csütörtöki számában megjelenő interjúból előzetesen közölt részletekből pedig az is kiderült, hogy a kancellár úgy véli, "a következő (uniós) költségvetés lesz a D-nap". Mint mondta, továbbra is gond, hogy Lengyelország és Magyarország hajlandósága az európai szabályok betartására nagyon csekély.

Lengyel, magyar két jó barát

Ez megmutatkozik a menekültek tagállamok közötti elosztásának ügyében is, amelyből a két ország teljesen kivonja magát. Azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy azt mondják, Európán belül létezik egy illiberális demokrácia és egy illiberális társadalommodell. Mint mondta, a demokráciának mindig a pluralizmuson kell alapulnia, azonban gyújtogatók vannak a házunkban, ezért örvendetes, hogy az Európai Bizottság nagyon határozottan nemet mondott. Az SPÖ elnöke szerint a varsói és a budapesti kormányok ügyében két megoldás lehetséges:

Az osztrák kancellár mindezek mellett azért üdvözölte Andrzej Duda, lengyel államfő "a civil társadalom nyomására" meghozott hétfői döntését, melyben megtagadta a nemzeti-konzervatív kormány igazságügyi reformjáról szóló három törvényjavaslat közül kettő aláírását. 

Rovatok