Index Vakbarát Hírportál

Mától nem alkalmazhatják családtagjaikat a francia politikusok

2017. július 27., csütörtök 22:28

A francia parlament mai döntésének értelmében mostantól nem alkalmazhatják közvetlen családtagjaikat az ország miniszterei és képviselői, az új törvény szerint pedig akár 14 millió forintos bírság és 3 év börtön is várhat a szabályszegőkre – írja a Local.

A törvény az élettársakra, gyerekekre és szülőkre terjed ki, de távolabbi családtagokat sem lehet csak úgy felvenni, az ő esetükben ezt be kell majd jelenteni. Ez lesz egyébként a protokoll akkor is, ha egy politikus egy másik képviselő, vagy miniszter családtagjait venné fel.

A francia nemzetgyűlés kézfeltartással szavazott a júniusban indítványozott törvényről, ami illeszkedik Emmanuel Macron azon törekvéseibe, melyekkel megtisztítaná a francia közéletet. Az intézkedéssel egyébként ebben a formában nem mindenki értett egyet, teljes támogatást csak akkor élvezett volna, ha a képviselőkre nem vonatkozik. Julien Aubert, a Republikánus párt egy tagja a sertésinfluenza kezeléséhez hasonlította a törvényt, úgy fogalmazott,

egy disznó beteg, ezért lemészároljuk a teljes kondát.

Az igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy ebben a témában bármiféle visszalépés nagyon rosszul vette volna ki magát.

A probléma egyébként még januárban, a Francois Fillonhoz és feleségéhez kapcsolódó botrány miatt került napvilágra, súlyosságát pedig jól mutatja, hogy a korábban legesélyesebb Fillon végül a választások első fordulójában búcsúzott. A később kormányra kerülő Macron ki is használta a botrányt a kampánya során és megígérte, megszünteti ezt a gyakorlatot, ennek eredményét láthatjuk most.

Macron emellett a képviselőknek a fizetésükön felül kiutalt pénzeket is jobban ellenőrizné a jövőben. A parlament minden tagja 130 ezer eurót kap ilyen módon évente, a francia elnök pedig úgy véli, jelenleg nem lehet megfelelően rálátni arra, hogy ezeket miként használják fel a képviselők.

Rovatok