Index Vakbarát Hírportál

Akár Chicagót is elérheti az észak-koreai rakéta

2017. július 29., szombat 07:50 | aznap frissítve

Jóval nagyobb lehet a hatótávolsága a korábbinál annak az interkontinentális ballisztikus rakétatípusnak, amelyet Észak-Korea pénteken tesztelt: akár Chicagót is fenyegetheti, állítják amerikai szakértők.

David Wright fizikus becslése szerint, ha a jelentésekben szereplő adatok helyesek a rakéta által elért maximális magasságról és repülési idejéről, akkor indítási helyétől számítva elméletileg 10 ezer 400 kilométerre lévő célpontra is lecsaphat. Hatótávolságába így belefér Los Angeles, Denver vagy Chicago egyaránt, attól függően például, hogy mekkora tömegű és méretű robbanótöltettel szerelik fel, mondta a fizikus.

Észak-Korea pénteken másodszor bocsájtott fel sikeresen interkontinentális ballisztikus rakétát. Az első tesztet alig pár hete, július 4-én hajtotta végre. Az a rakéta 40 percet repült és Alaszkát érhette volna el. A pénteken fellőtt öt perccel hosszabb ideig volt a levegőben, majd a Japán-tengerbe csapódott, írja az MTI.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szombaton azt írta, hogy a kísérletet szigorú figyelmeztetésnek szánta az Egyesült Államoknak címezve. Phenjan azzal fenyegette meg az USA-t, hogy most már az egész területét képes elérni rakétáival.

Donald Trump amerikai elnök a rakétatesztről értesülve pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok megtesz minden szükséges lépést területének biztonsága és Észak-Koreához közeli szövetségeseinek védelmében.

2017-ben nagyon felpörgött Észak-Korea rakétaprogramja, idén ez már a 12. teszt volt összességében. A héten a CNN-nek egy amerikai tisztviselő azt mondta, úgy vélik, hogy Észak-Korea akár már 2018 elején képes lehet egy olyan interkontinentállis ballisztikus rakéta indítására, ami ténylegesen, nem csak a becslések szerint elérhetné az amerikai partokat.

Rovatok