Index Vakbarát Hírportál

Bombázókat röptetett Trump Korea felett

2017. július 30., vasárnap 08:20

Az Egyesült Államok két B-1B típusú stratégiai nehézbombázót reptetett át a Koreai-félsziget felett mintegy erődemonstrációként, válaszul az Észak-Korea által két napja, illetve július 3-án végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletekre – írta az MTI az amerikai légierő közlése nyomán.

A csendes-óceáni Guam amerikai légitámaszpontjáról felszálló B-1B nehézbombázókhoz japán és dél-koreai harci repülőgépek is csatlakoztak a művelet során.

„Észak-Korea továbbra is a legközvetlenebb fenyegetést jelenti a régió stabilitására nézve” –hangsúlyozta a nyilatkozatban Terrence J. O,Shaughnessy tábornok, a csendes-óceáni amerikai légierők parancsnoka. „Ha parancsot kapunk rá, készek vagyunk gyors, halálos és megsemmisítő erővel válaszolni az általunk kiválasztott időpontban és helyen” – tette hozzá az amerikai tábornok.

Trump unja a kínai szöveget

Csalódott vagyok Kína miatt...SEMMIT sem tesznek értünk Észak-Koreában, csak beszélnek. Ez nem mehet így tovább. Kína könnyedén megoldhatná a problémát” – fakadt ki Egyesült Államok elnöke kedvenc platformján. A CNN által idézett twitteres bejegyzés előzménye nem csak Észak-Korea pénteki rakétatesztje volt, hanem egy nem sokkal korábbi rakétakilövés is, amelyekből úgy tűnik, a minden bizonnyal atomfegyverrel is rendelkező, zárt kommunista rezsimben élő ország Alaszka partjait is képes elérni fegyvereivel.

Az elnök szerint az Egyesül Államok korábbi ostoba vezetői megengedték, hogy Kína évente több száz milliárd dolláros kereskedelmet folytasson a világban – bár az nem derült ki, miként kellett volna az 1,3 milliárd lakosú ország világkereskedelmi tevékenységét megállítani Trump szerint, akinek családi érdekeltsége maga is folytatott termelést.

Kína visszautasította, hogy passzívan szemlélné a helyzetet. A pekingi külügyminisztérium szerint minden eszközzel igyekszik betartatni Észak-Koreával az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely szerint Phenjan nem folytathat ballisztikus rakétákkal kísérletet, miután a gyanú szerint azzal nukleáris fegyverek célba juttatásához igyekszik kifejleszteni saját technológiáját.

Rovatok