Index Vakbarát Hírportál

Amerika nem akar rendszerváltást Észak-Koreában

2017. augusztus 1., kedd 23:06

Nem vagyunk az Önök ellenségei

– üzente Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az észak-koreaiaknak, hozzátéve, hogy Washington nem törekszik rendszerváltásra Phenjanban, és valamikor nyitottak lesznek majd a párbeszédre is.

A meglepően békülékenynek hangzó retorikát árnyalja, hogy közben egy republikánus szenátor (Lindsay Graham) azt állítja, hogy neki Trump azt mondta: a lehetőségek között mérlegeli a háborút is Észak-Koreával szemben.

A feszültséget az tette akuttá, hogy Észak-Korea a múlt pénteki ballisztikus rakétatesztje után bejelentette, hogy interkontinentális rakétáival az Egyesült Államok nyugati partját és középső részét is el tudja érni.

Trump most is keményen bírálta Kínát, amiért az szerinte nem tesz eleget Észak-Korea megállításáért. Tillerson ebben is diplomatikusabb volt, azt hangsúlyozta, hogy a helyzetért egyedül az észak-koreaiak okolhatók, de azért hozzátette, hogy Kína úgy képes hatni a phenjani rezsimre, mint senki más.

Tillerson mindenesetre igyekezett nyugtatni Kim Dzsongunt és/vagy a világ szemében konstruktív félnek mutatkozni, de azért érdemes figyelni a zárómondatra is:

Nem törekszünk rendszerváltásra, nem törekszünk a rendszer összeomlására és a félsziget gyors újraegyesítésére, nem keresünk apropót, hogy a 38. szélességi körtől északra küldjük a csapatainkat. Nem vagyunk az Önök ellenségei. Mi nem jelentünk fenyegetést, de Önök elfogadhatatlan fenyegetést jelentenek számunkra, és erre válaszolnunk kell.

(BBC)

Rovatok