Index Vakbarát Hírportál

Mielőtt elvitte a titkosszolgálat, még felvett egy videót a venezuelai ellenzéki

2017. augusztus 1., kedd 23:35

Maduro venezuelai elnökkel szembeni ellenállásra buzdít egy kedd délután nyilvánosságra hozott videofelvételen a titkosszolgálat által hajnalban elhurcolt Leopoldo López ellenzéki vezető. A hatperces videó még egy hete készült, vagyis López számított rá, hogy bármikor újra bebörtönözhetik.

Venezuelában két napja tartották meg a Maduro hatalma bebetonozását célzó, az ellenzék által bojkottált, a  világ nagy részén illegitimnek tekintett választást. A gazdasági csődben lévő országban az elmúlt hónapokban folyamatosak voltak a demonstrációk és a karhatalommal való összecsapások, a rendőri erőszaknak több áldozata volt és sokakat bebörtönöztek.

Egy hónapja sincs, hogy Lópezt július elején házi őrizetbe helyezték, ekkor engedték ki a Ramo Verde katonai börtönből, ahová három évvel korábban csukták le államcsín vádjával. A most közzétett videón az ellenzéki vezető  a kormánnyal szembeni ellenállásra buzdít, és  elmondja, hogy a felvételt annak tudatában készítette, hogy bármikor újra börtönbe vethetik. A felvételen  López azt is bejelenti, hogy felesége várandós, emiatt, mint mondja, már eggyel több oka van ahhoz, hogy folytassa a harcot Venezueláért.

Az amerikai külügyminisztérium a nap folyamán komoly aggodalmát fejezte ki López és a szintén elhurcolt Antonio Ledezma miatt, azonnali szabadon engedésüket követelte. Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, őt is hasonló váddal börtönözték be. A két politikust visszavitték a Ramo Verde katonai börtönbe. A politikusok éjszakai elhurcolásáról is készült videó:

Rovatok