Index Vakbarát Hírportál

Leverték a fegyveres lázadást Venezuelában

2017. augusztus 7., hétfő 05:13 | aznap frissítve

Leverték azt a kisebb fegyveres lázadást, amelyet Nicolás Maduro elnök kormánya ellen kíséreltek meg Venezuelában, jelentették a venezuelai hatóságok. A felkelés a fővárostól keletre fekvő Valencia nagyváros közelében, egy katonai bázisnál tört ki. A kormány szerint a „terrorista támadás” résztvevői közül kettőt megöltek, további hetet pedig őrizetbe vettek, írja az MTI.

Vasárnapra virradóra a közösségi médiát bejárta egy videó, amelyen egy csoport katonai egyenruhában lévő férfi bejelenti felkelésüket, alig két nappal a kormánypárti alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozása után. A csoport vezetője, a Nemzeti Gárdából 2014-ben eltávolított Juan Caguaripano százados azt mondta, lépésük Nicolás Maduro államfő gyilkos önkényuralma ellen irányul, de nem államcsínyt hajtanak végre, hanem polgári és katonai akciót az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

A venezuelai védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a lázadást leverték. Az állítólagos összeesküvők közül néhányan elmenekültek a laktanyából általuk ellopott fegyverekkel, ezért a biztonsági szervek nagy erőkkel kutatnak utánuk. Maduro elnök televíziós beszédben gratulált a fegyveres erőknek ahhoz, hogy visszaverték a Paramacay Erőd elleni vasárnapi „terrortámadást”.

Diosdado Cabello tábornok az Egyesült Államok által támogatott ellenzéket hibáztatta a laktanya megtámadásáért. „Ez terrorcselekmény volt, amelyet a jobboldal és az észak-amerikai birodalom finanszírozta kollaboránsaik támogatásával követtek el félkatonai, zsoldos erők” – mondta a tábornok az állami tévében.

A Caracastól mintegy 150 kilométerre keletre fekvő, 1,6 milliós Valenciában százak vonultak az utcára, hogy támogatásukról biztosítsák a felkelőket. Helyi szemtanúk elmondása szerint vasárnapra virradóra egész éjjel lövések zaja hallatszott. Az arcukat eltakaró tüntetőket azonban vasárnap délre könnygázzal lényegében szétoszlatta a rendőrség.

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett egy hete választották meg azt az 545 tagú, úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést, amely Maduro kijelentése szerint az ország egyedüli reménye lehet a béke helyreállítására. Az ellenzék szerint ugyanakkor Maduro, akinek igen alacsony a támogatottsága, az új testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát.

Szombaton az új alkotmányozó nemzetgyűlés egyik első teendője volt, hogy eltávolította posztjáról az elnökkel szakító Luisa Ortega venezuelai főügyészt, s elrendelte bíróság elé állítását, megerősítve ezzel az ellenzéknek azt a félelmét, hogy a testület a kormány bírálóinak eltörlésére használja majd fel „mindenek felett álló” hatalmát.

Rovatok