Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea már most valódi atomhatalom lehet, Trump tűzzel-vassal menne nekik

2017. augusztus 8., kedd 20:01

Észak-Koreának sikerült létrehoznia egy olyan miniatürizált nukleáris töltőfejet, amit be tud illeszteni a rakétáiba – áll egy bizalmas amerikai állambiztonsági jelentésben. Trump éles fenyegetéssel válaszolt a hírre.

Ha Kim Dzsongunnak tényleg van a rakétáikba illeszthető nukleáris töltőfeje, az azt jelenti, hogy a phenjani rezsim átlépett egy fontos mérföldkövet, hogy teljes értékű atomhatalom legyen.

A friss elemzést az Egyesült Államok legfontosabb katonai hírszerző szervezete, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) készítette a múlt hónapban. Nem sokkal korábban egy másik amerikai jelentés is napvilágot látott, mely szerint Észak-Korea a korábban gondoltnál jóval több, akár hatvan atomfegyverrel is rendelkezhet. Független elemzők általában ennél kisebb számokról szoktak beszélni.

Észak-Korea 2006 óta öt nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre, a legutóbbi 2016-ban 20-30 kilotonnás volt, nagyjából kétszer akkora detonációt okozott, mint az 1945-ös hirosimai. Az ország katonai ereje mindenesetre gyorsabban fejlődik, mint ahogy arra korábban számítottak. Az Egyesült Államok szerint a phenjani rakéták már képesek elérni az amerikai nyugati partot, de akár Chicagót is, nem véletlen, hogy Japánban is lakossági próbariadókat tartanak a fenyegetés miatt. Idáig az volt a kérdés, hogy mikor jutnak el odáig, hogy képesek legyenek célba juttatni egy atomtöltettel felszerelt rakétát – most azonban kiderült, hogy erre már akár most is képesek lehetnek.

A fejleményre éles hangon és harcias fenyegetéssel válaszolt Donald Trump amerikai elnök.

A legjobb, ha Észak-Korea többé egyetlen fenyegetést sem tesz az Egyesült Államok felé. Tűzzel-vassal fogunk válaszolni nekik, amilyet még nem látott a világ.

– mondtra Trump kedden riportereknek.

Trump korábban többször jelezte, hogy Kim-Dzsongunnak soha nem engedhetik meg, hogy nukleáris fegyvereivel az Egyesült Államokat fenyegesse. H.R. McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója néhány napja arról beszélt, hogy az USA a katonai opciót sem zárja ki a koreai fegyverkezés miatt. A nemzetközi színtéren Oroszország és Kína (Észak-Korea egyetlen kvázi patrónusa) is beállt az ENSZ Biztonságin Tanácsában az eddigieknél is szigorúbb gazdasági szankciók mögé Észak-Koreával szemben.

A hírszerzői jelentés nem nyilvános, részleteit a Washington Post szellőztette meg, hivatalos megerősítés nincs.

Rovatok