Index Vakbarát Hírportál

Katonákkal fosztotta meg a hatalmától a törvényhozást Maduro

2017. augusztus 8., kedd 22:11

A Nicolás Maduro venezuelai elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés kedden a nemzeti gárda segítségével lényegében megszállta a caracasi parlament épületét, kizárva az ellenzéki többségű törvényhozás tagjait – írja az MTI.

A nemzeti gárda, amelynek alakulatai a törvényhozás védelmét látják el, a nap folyamán lezárták a parlament épületét, és nem engedték be a venezuelai honatyákat. Ezt követően az alkotmányozó nemzetgyűlés ült össze abban a teremben, ahol eddig a törvényesen megválasztott parlament képviselői tanácskoztak. A pénteken megalakult nemzetgyűlés korábban is ugyanabban az épületben ülésezett, mint a képviselők, akiket hétfőn még beengedtek a parlamentbe.

A képviselők közölték, keddre virradóra katonák hatoltak be a parlament helyiségeibe, hogy a Maduro által összehívott testület zavartalanul kezdhesse meg tevékenységét. Az alaptörvény módosításával megbízott alkotmányozó nemzetgyűlés fölérendelt állami szervként gyakorlatilag 

megfosztotta hatalmától a törvényhozást.

Az ellenzék uralta venezuelai parlament kinyilvánította, nem hajlandó elismerni az alkotmányozó nemzetgyűlés egyetlen döntését sem. Stalin Gonzalez az esettel kapcsolatban azt mondta, ez a kormány olyan helyiségekbe tör be, amelyeket sosem tudna törvényes úton elfoglalni.

Kemény diktatúra?

– kérdezte Twitteren Freddy Guevara a jövőt firtatva, a katonai beavatkozással kapcsolatban pedig azt mondta, csak így tudnak bejutni oda, ahová a nép nem engedett nekik hozzáférést.

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett egy hete választották meg azt az 545 tagú, ún. alkotmányozó nemzetgyűlést, amely Maduro kijelentése szerint az ország egyedüli reménye lehet a béke helyreállítására. Az ellenzék szerint ugyanakkor Maduro, akinek igen alacsony a támogatottsága, az új testületet felhasználva akarja megőrizni elnöki hatalmát.

Rovatok