Index Vakbarát Hírportál

A transznemű katonák beperlik Trumpot

2017. augusztus 9., szerda 21:53 | aznap frissítve

Az amerikai hadsereg öt transznemű tagja beperli Donald Trumpot, aki megtiltotta, hogy transznemű katonák szolgáljanak. 

Trump az alig egy éve hozott döntést fordította meg július 26-i bejelentésével. A bejelentés sok ezer olyan katonai alkalmazottat lepett meg, akik tavaly óta csatlakoztak a hadsereghez. Az elnök az egészségügyi költségek növekedésével és a hadsereg moráljának megváltozásával indokolta döntését, annak ellenére is, hogy a Pentagon tanulmánya szerint egyik sem várható.

Az öt, bírósághoz forduló katona közt van olyan, amelyik Afganisztánban, vagy Irakban szolgált. Ketten katonák, egyikük pilóta, egyikük pedig a parti őrségnél dolgozik. Az ügyüket képviselő ügyvéd a Reutersnek elmondta, hogy a katonák mindegyike felfedte magát a vezetőjének, de névtelenek kívánnak maradni a perben.

A katonák azon az alapon perelnek, hogy Trump az ügyben írt tweetjeivel az egyenlő elbánáshoz való jogukat sértette meg. Egyelőre ugyanakkor még nem tiltják meg a transzneműeknek, hogy az Egyesült Államok hadseregében szolgáljanak, amíg nem adnak ki ezzel kapcsolatban hivatalos útmutatást . A Reuters úgy tudja, hogy ez a lépés hamarosan várható.

Az ACLU jogvédő szervezet is perre készül az ügyben. 

Rovatok