Index Vakbarát Hírportál

Trump: Olyan dolgok fognak történni Észak-Koreával, amiket el sem tudnak képzelni

2017. augusztus 10., csütörtök 22:17 | hat éve frissítve

Kedden már írtunk arról, hogy Trump tűzzel-vassal válaszolna Észak-Korea fenyegetéseire, miután az ázsiai ország létrehozott egy miniatűr, rakétába illeszthető nukleáris töltőfejet. Az amerikai elnök két napja sem fogta vissza magát, csütörtökön azonban még keményebben fogalmazott – írja a Washington Post.

Ha megtámadnak minket, vagy a szövetségeseinket, olyan dolgok fognak velük történni, amiket el sem tudnak képzelni.

– mondta Trump, aki szerint Észak-Korea régóta fenyegeti az Egyesült Államokat, most pedig eljött az ideje, hogy valaki tegyen is ez ellen valamit. Mikor arról kérdezték, hogy mi lehet keményebb annál, hogy tűzzel-vassal válaszolnak, csak annyit mondott,

majd meglátjátok.

Trump egyelőre nem mondta meg, hogy megelőző csapást fontolgat-e, úgy fogalmazott, hogy erről nem beszélnek. Állítása szerint nyitott a Phenjannal való tárgyalásra, de kiemelte, hogy a beszéddel az elmúlt években sem sikerült megállítani az ország atomprogramját.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön egyébként azt mondta, semmi nem változott az elnök gondolkodásában, már nyilvánvalóvá tette, hogy érez az üggyel kapcsolatban.

Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közti konfliktus igencsak elmérgesedett az elmúlt napokban. Trumpot a helyzet a New Jersey-i privát golfklubjában érte. Csütörtöki nyilatkozatait ugyanakkor már egy biztonsági tanácskozás után tette, amin Mike Pence alelnökön kívül John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is részt vett.

A szituáció ugyan elég ijesztőnek tűnhet, az azonban nem valószínű, hogy fegyveres konfliktusig fajul majd. Azonban egy ilyen feszült helyzetben akkor is eszkalálódhatnak a dolgok, ha azt senki nem akarja. A konfliktusról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Trump a golfklubjában beszélt egyébként arról is, hogy keményebben lépnének fel az Amerikában tomboló gyógyszerfüggőség ellen is. Mint mondta, az egész országban vészhelyzetet rendelnének el az opioidos gyógyszerek miatt, melynek következtében az államok és a szövetségi ügynökségek is hatékonyabban tudnának fellépni ajelenség  ellen. 

Rovatok