Index Vakbarát Hírportál

Fukusima kimaxolta: világháborús bombát találtak az atomkatasztrófa helyszínén

2017. augusztus 11., péntek 12:13

Második világháborús bombát találtak csütörtökön Fukusimában, a 2011-ben megsérült atomerőmű területén – írja a BBC.

A 89 centiméter hosszú bombát munkások találták meg egy parkoló építése közben. Feltehetően az Egyesült Államok dobta le a japán városra a háború idején. Akkoriban a területen még egy katonai bázis állt. Az erőművet üzemeltető Tepco szerint az építkezést azonnal felfüggesztették, és a helyszínt a bombaszakértők megérkezéséig lezárták.

A helyszínen a cunami nyomában érkező atomkatasztrófa óta tart a kármentés és az erőmű leszerelése, és a munka még várhatóan négy évtizeden át el fog húzódni. Júliusban megtalálták az atomerőmű megolvadt nukleáris fűtőanyagát, egy víz alatti robot készítette el róla az első képet.

A 2011. márciusi, 18 ezer áldozatot követelő földrengés és szökőár miatt a fukusimai atomerőmű három reaktorának magja olvadt meg, és több másik is megrongálódott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. A csernobili óta legsúlyosabb atomkatasztrófát később a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba sorolták be. A nukleáris szennyezés miatt 200 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Rovatok