Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump még nem tudja, elítélje a neonácikat, vagy ne

2017. augusztus 14., hétfő 17:07 | hat éve frissítve

Ha nem vagy felháborodva, nem figyelsz eléggé.

Ez volt az utolsó posztja annak az amerikai nőnek, aki a neonácik ellen tüntetett mikor egy autó a tömegbe hajtott és megölte. A gázolásban rajta kívül még 26 ember sérült meg. A merénylet terrortámadásnak minősül.

A jogászként dolgozó, emberi jogi témákkal foglalkozó 32 éves Heather Heyer posztját a közösségi médiában rengetegen megosztották. Halála után sokan elítélték mind az erőszakot, mind a fehér emberek felsőbbrendűségét hirdető mozgalmat. A lányt egy 20 éves Ohioban élő férfi gázolta halálra, aki a merénylet előtt egy nappal neonáci csoportokkal közösen fotózkodott.

A 20 éves James Alex Fields hétfőn a börtöncellájából, videón keresztül jelentkezett be a bíróságra, ahol arról döntöttek, hogy marad előzetesben, óvadék fizetése után sem védekezhet szabadlábon. A vád vele szemben emberölés, cserbenhagyásos gázolás és többszörös testi sértés.

Trump nem ítélte el a nácikat

Meglepetést okozott, hogy az amerikai elnök milyen visszafogottan kommentálta az esetet: "Közelről követtük a borzalmas eseményeket Virginiában. A lehető leghatározottabban elítéljük az erőszak, az előítélet és a gyűlölet minden formáját valamennyi oldal részéről" – nyilatkozta a sajtónak New Jerseyben a golfklubjában.

Ezután rengetegen kritizálták, mert nem beszélt arról, hogy a charlottesville-i erőszak egy szélsőjobboldali terrortámadás volt. Nem csak a demokraták, hanem republikánus szenátorok is kritizálták Trumpot, köztük Marco Rubio, Ted Cruz korábbi elnökjelölt-aspiránsok is.

A demokrata Brian Schatz szerint "nem olyan nagy kérés, hogy olyan elnökünk legyen, aki elítéli a nácikat", Bernie Sanders pedig csak annyit várt volna, hogy Trump nevezze nevén a dolgokat. Ezzel szemben a Daily Stormer nevű amerikai neonáci lap üdvözölte az elnök szavait, megköszönve, hogy nem támadta meg az amerikai szélsőjobboldalt.

A Merck nevű, amerikai gyógyszergyártó óriáscég elnöke Ken Frazier hétfőn bejelentette: elhagyja az elnöki tanácsadói testületet. A lemondásról szóló közleményében azt írta, hogy kötelességének érzi, hogy felszólaljon az intolerancia és a szélsőséges eszmékkel szemben. Ő volt az egyetlen fekete a testületben.

Donald Trump a rázúduló össztűz miatt otthagyta New Jerseyt és a golfozást, és a Fehér Házba látogatott, hogy egyeztessen tanácsadóival. Sajtóhírek szerint új kommunikációs stratégiát dolgoznak ki, amellyel el tudják hallgattatni a kritikusokat.

A republikánus párton kívülről érkező Trump még az elnökjelöltségért vívott kampányában nagyon sok támogatást kapott az amerikai neonáciktól és az alt-right mozgalomtól, akik többnyire a mai napig elégedettek az elnök politikájával. Egyesek szerint ezzel magyarázható a merényletet követő visszafogott nyilatkozat és az azóta tartó hallgatás. Trumpnak ráadásul nem ez az első ilyen ügye, tavaly februárban azért kritizálták, mert egy CNN interjúban úgy beszélt a Ku Klux Klanról, hogy a szervezetet nem ítélte el. A fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet egyik korábbi tagja, az ismert szélsőjobboldali véleményvezér, David Duke nyíltan kiállt az akkori elnökjelölt mellett. Duke részt vett a charlottesville-i tüntetésen is, ahol arról beszélt, hogy ők azok, akik beteljesítik Trump ígéreteit, visszaszerzik a saját országukat.

Egy szobor miatt tüntettek

Több száz fehér amerikai náci vonult fel szombaton Charlottesville-ben, a University of Virginián, hogy tiltakozzon Robert Edward Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban a rabszolgaságpárti déliek hadseregét vezette. A tömeg azt skandálta, hogy "nem hagyjuk, hogy elűzzenek minket”, és hogy „a zsidók nem fognak minket lecserélni”, illetve, hogy „egy nép, egy nemzet, legyen vége a bevándorlásnak”. A felvonulást ellentüntetők zavarták meg, közéjük hajtott az autó, ami többeket megsebesített és egy nőt megölt.

Rovatok