Index Vakbarát Hírportál

Eszkalálódik a helyzet Kína és India között

2017. augusztus 16., szerda 16:30

Nagyon furcsán alakul a világ két legnépesebb országa közötti határvita a Himalájában: a PTI indiai hírügynökség szerint 

a kínai és indiai határőrök kövekkel dobálják egymást, 

lökdösődnek, és kvázi adj király katonát játszanak egymással. Mindezt egy kopár fennsíkért folytatott harcban.

Ahogy arról korábban részletesebben írtunk, az Indiában Doklamként, Kínában Tunglangként ismert terület régóta jelentős feszültségforrás a két ország között, olyannyira hogy 55 évvel ezelőtt véres háború is dúlt miatta. A himalájai fennsík India, Kína és Bhután hármas határának közelében fekszik, a területi vita pedig valójában Bhután és Kína között zajlik. Kína szerint a terület egy darabja őt, és nem a fél Magyarország méretű királyságot illeti. India viszont a kisebbik fél oldalára állt a konfliktusban, így kerültek szembe az indiai és kínai katonák. 

Idén június óta ismét kiújult a konfliktus, ami eddig leginkább szócsata formájában zajlott a két ország között a terület birtoklásáért, valamint az indiai és kínai hadsereg is jelentős egységeket telepített a határ mellé. Nyílt harcig viszont eddig már csak azért sem fajult a helyzet, mert, pont ezt elkerülendő, a határ mellett járőröző indiai és kínai katonáknál nincs lőfegyver, ehelyett eddig legfeljebb néha lökdösődtek egymással a határőrök.

Most viszont már kövek röpültek át a határon, amelyek enyhén megsebesítettek pár határőrt. Emellett a BBC PTI beszámolója szerint az indiai katonák a karjukat összeláncolva tartották vissza a kínaiakat attól, hogy átlépjenek az indiai területre. Mindez elég nevetségesen hangzik, és az is, viszont nem kizárt, hogy eldurvulhat a konfliktus, ha pedig a világ két legnagyobb országa nekimegy egymásnak, az semmiképpen sem lesz szép. 

Rovatok