Index Vakbarát Hírportál

Jetskis embercsempészeket fogtak a Gibraltári-szorosnál

2017. augusztus 17., csütörtök 16:59

Egy jetskis embercsempész-hálózatot lepleztek le a spanyol rendőrök, amelynek tagjai fejenként ötezer euróért (azaz kb. 1,5 millió forintért) vitték át a Gibraltári-szoroson a migránsokat, írja az MTI.

Az embercsempészek egy jetskin két bevándorlót szállítottak: Marokkóból indultak, majd a 18 kilométeres tengerszoroson átkelve értek partot Cádiz és Málaga tartományok tengerpartjánál, ahonnan Algecirasba kísérték a menekülteket, ahol óránkon át fogva tartották őket, amíg a Ceutában tartózkodó rokonaik ki nem fizették az adósságot.

A Gibraltári-szorosban az embercsempészek azért használnak kisebb járműveket, hogy kijátsszák a rendvédelmi szervek és a parti őrség figyelmét. A leleplezett hálózat három tagját őrizetbe vették, másik két tagnak viszont sikerült elmenekülnie, ellenük nemzetközi körözést adtak ki. A rendőrség az előállítottak állampolgárságát nem közölte.

Korábban már az Index is megírta, hogy a spanyol útvonalon feltehetően azért élénkül a migránsforgalom, mert Olaszország egyre inkább bekeményít. Csak ezen a szerdán hatszáz bevándorlót mentett ki a tengerből a spanyol mentőszolgálat. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint augusztus 11-ig 8385-re emelkedett az érkező bevándorlók és menekültek száma, az év eleje óta pedig 121 ember fulladt tengerbe, miközben megpróbált Spanyolországba jutni.

Rovatok