Index Vakbarát Hírportál

Új szankciókat hozott Venezuela ellen Trump

2017. augusztus 25., péntek 19:20

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken. A szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami olajvállalat adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. Ugyanakkor az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis az állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

Az amerikai kormányzat így kíván nyomást gyakorolni Nicolás Maduro venezuelai elnökre, hogy rábírja őt a zsarnokság megállítására.

Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán

- közölte a Fehér Ház, felszólítva Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére. 

A Forbes magazin venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a dél-amerikai országban olyan mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

Hétvégén hadgyakorlatot tart majd Venezuelában több mint 900 ezer kormánypárti katona, milicista és civil. A résztvevők között lesz a Nemzeti Milícia is, amelyet még Hugo Chávez néhai elnök alapított rendelettel, 2007-ben. A hadgyakorlatot múlt hétfőn hirdette meg Nicolás Maduro államfő, miután Donald Trump amerikai elnök egy esetleges katonai beavatkozásról tett említést. 

Maduro helyi idő szerint csütörtökön beszédében egységre szólította fel a katonákat, mondván

szorosra kell zárni a hadsereg sorait, semmilyen megosztottságnak nincs most itt az ideje.

Trump két hete szükség esetén a katonai hadművelet lehetőségét is felvetette, bár később Mike Pompeo, a CIA igazgatója úgy fogalmazott, hogy a katonai beavatkozás lehetőségének megemlítésével Trump csak reményt akart önteni a venezuelaiakba. A caracasi elnök keddi televíziós beszédében megerősítette, hogy kész telefonon beszélni az amerikai elnökkel.

Rovatok