Index Vakbarát Hírportál

Átszakadhatnak a gátak Houstonnál

2017. augusztus 29., kedd 15:54 | aznap frissítve

A Houston melletti nagy gátak elkezdtek túlcsordulni, közölte egy texasi tisztviselő azt követően, hogy kiderült, az előrejelzések szerint a Harvey hurrikán miatt egyévnyi eső eshet le egy hét alatt. Kedden az agglomerációval együtt 6,6 milliós Houstonra 30 cm eső is leeshet még, miközben az elmúlt két napban már 75 centi eső esett.

A mérnökök próbálják megakadályozni, hogy a gátak környékén lévő területeket elárassza a víz, de az árvízvédelmi hatóság szerint a vízszintek már túl vannak a tározók szélén. A Houston délnyugati részén fekvő Brazos folyó már szombaton kilépett medréből, a szakemberek arra számítanak, hogy vízszintje több mint tizenöt méter magasra emelkedik.

Az AFP információi szerint elrendelték az evakuálást Houstontól délre fekvő Brazoria megye egyes részein, a vízszint ugyanis elérte a kritikus szintet a gátaknál, sőt, később át is szakadt, ezért arra kérik a lakosságot, hogy hagyja el a területet. 

Közben a houstoni rendőrség is dolgozik a mentésen, a twitter-oldaluk szerint az elmúlt órákban 3400 embert helyeztek biztonságba. A rendőrség azt is közölte, hogy az egyik járőrük vízbe fulladt munkába menet, egy olyan utcába kanyarodott be, ahol elmerült az autója, és már nem tudott kimenekülni. 

Kedd estére Donald Trump amerikai elnök és a felesége is megérkezett a katasztrófa sújtotta Texas államba, Corpus Cristiben szállt le a gépük. A város tűzoltóságán tartott megbeszélésen tájékozódott a helyzetről, majd a sajtónak azt mondta, igazi összefogás zajlik, és ezzel a helyiek mindenkinek példát mutatnak. 

A trópusi viharrá szelídült hurrikán miatt már legalább kilenc ember vesztette életét Houston környékén, és legalább 30 ezer lakásból ki kellett telepíteni a lakókat.

Rovatok