Index Vakbarát Hírportál

FBI: Nem volt bepoloskázva a Trump Tower

2017. szeptember 3., vasárnap 13:52 | aznap frissítve

Az Igazságügyi minisztérium szerint nincs bizonyíték Donald Trump márciusi állítására, miszerint Barack Obama bepoloskáztatta volna a Trump Tower telefonjait a tavalyi elnökválasztás előtt – írja a CNN. 

Az elnök március 4-én írta ki twitterére, hogy a telefonjaikat bepoloskáztatta Obama, amit mccarthyzmusnak nevezett (utalás az 1950-es évek kommunisták ellen zajló paranoid boszorkányüldözésére), illetve a Watergate-ügyhöz hasonlított. James Comey, azóta menesztett FBI-igazgató a Kongresszusnak már akkor úgy nyilatkozott, semmilyen bizonyíték nem támasztja alá Trump vádjait. A témát ezután az American Oversight nevű, átláthatóságért küzdő szervezet vitte tovább, akik az információszabadságra vonatkozó törvényre hivatkozva jogi lépéseket tettek az ügy felderítése érdekében. 

Az American Oversight perének köszönhetően az FBI és az NSD is megerősítette a minisztérium nemzetbiztonsági részlegének, nincsenek olyan dokumentumaik, amelyek Trump korábbi otthonának lehallgatását támasztanák alá. A csoport adatigénylése nem kizárólag a Trump Towerre, hanem a lehallgatások szélesebb spektrumára vonatkozott, ezekkel kapcsolatban az igazságügyi minisztérium közölte, nemzetbiztonsági okokból nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy történtek ilyenek, további részleteket pedig nem hoznak nyilvánosságra. 

Obama szóvivője, Kevin Lewis még márciusban úgy nyilatkozott az eset kapcsán, hogy a Fehér Ház az Obama-kormány alatt sosem avatkozott be az igazságügyi minisztérium független vizsgálataiba, és sosem rendelte el egyetlen amerikai állampolgár lehallgatását sem.

Rovatok