Index Vakbarát Hírportál

EB: Lehetetlen Törökország uniós csatlakozása

2017. szeptember 4., hétfő 15:13

Az ankarai kormány politikája lehetetlenné teszi, hogy Törökország csatlakozzon az Európai Unióhoz

- közölte hétfőn Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője. Szkínász az EB szokásos napi sajtóértekezletén a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker előző heti szavait idézte, amelyek szerint Törökország hatalmas lépésekkel távolodik Európától.

Juncker a múlt héten kijelentette:

szeretné, ha a törökök felismernék, hogy a csatlakozási tárgyalások kudarcáért teljes mértékben a Recep Tayyip Erdogan államfő vezette rezsimet terheli a felelősség.

A szóvivő ennek kapcsán rámutatott, hogy a csatlakozási tárgyalások megszakításáról az uniós tagállamok dönthetnek, nem az Európai Bizottság.

Erdogan szóvivője visszautasította a német kritikákat

A német kancellárjelöltek vasárnapi televíziós vitáján Angela Merkel és kihívója, Martin Schulz is a török uniós csatlakozási tárgyalások megszakítása mellett foglalt állást. Kettejük közül azonban Merkel óvatosabb álláspontot képviselt, mondván, hogy bár sem ő, sem pártja soha nem akarta, hogy Törökország uniós tag legyen, nem szabad rácsapni az ajtót Ankarára. Mint mondta, Törökország lakosságának közel fele Európa-párti. Nem szabad büntetni őket még jobban, de még keményebb gazdasági szankciókkal kell fellépni Erdogan ellen.

Visszautasította a német kancellárjelöltek kritikáját Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin. Kalin Twitter-posztjában azt írta, hogy 

az európai látómező szűkülésének jele, hogy a két politikus Németország, valamint Európa alapvető és sürgős problémáit semmibe véve támadta Törökországot és a török elnököt.

Kalin szerint azzal, hogy a vezető német politika megadja magát a populizmusnak, a diszkriminációt és a rasszizmust súlyosbítja. Európa Törökország-ellenességével az unió gondjait másra hárítja annak érdekében, hogy magát nyugtatgassa.

Az elnöki szóvivő közölte, nincs jelentősége, hogy a szeptember 24-ei német parlamenti választáson melyik párt nyer, mert az már látható, hogy milyen mentalitás jut hatalomra. Kalin egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Ankara és Berlin közötti feszült légkör mihamarabb változik.

Az uniós ügyekért felelős török miniszter, Ömer Celik hétfőn szintén Twitter-üzenetekben reagált az előző napi német kijelentésekre. Celik szerint a választás előtt álló Németországnak más gondja sincs, minthogy belpolitikai témát csináljon Törökországból és a menekültügyből. Szerinte több német politikus Német Egyesült Államoknak gondolja az Európai Uniót és parancsokat osztogat az EU intézményeinek, továbbá a tagállamok kormányainak, a német politika eszközeként használva az uniót. A tárcavezető szerint Németország a populizmus tégláiból berlini falat épít és megmérgezi a kétoldalú kapcsolatokat.

De mint írta,

Törökország ugyanakkor európai államként és európai demokráciaként emelt fővel folytatja útját.

Rovatok