Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok is berágtak az új ukrán oktatási törvényre

2017. szeptember 12., kedd 13:54

Nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium kedden az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió oroszajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Noha a törvény nem tesz említést az orosz nyelvről, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi ukrán törvényalkotók fő célja Ukrajna több millió oroszajkú lakosa érdekeinek elnyomása és egy egyetlen etnikumra szabott nyelvrendszer bevezetése egy soknemzetiségű államban

- fogalmaz a tárca kedden publikált állásfoglalása.

A lépésben Oroszország a hatalom arra irányuló kísérletét látja, hogy teljes mértékben elukránosítsa az oktatási teret az országban, ami ellentétben áll mind az ukrán alkotmánnyal, mind pedig Kijevnek a humanitárius ügyekben tett nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

A moszkvai minisztérium kitért rá, hogy a törvényt élesen bírálta a magyar, lengyel és a román kormány, valamint Igor Dodon moldovai elnök is. Moszkva ezzel kapcsolatban közös fellépést szorgalmazott a nemzetközi szervezetek fórumain.

Mint ismert, az ukrán oktatási törvény ellen a magyar kormány az EBESZ-hez, az ENSZ-hez és az EU-hoz fordult, miután a magyar-ukrán egyeztetések nem vezettek eredményre. Az ukrán fél Szijjártó Péter szerint csak azt hangoztatja, hogy az az alapvető elvárás, hogy az Ukrajnában élők beszéljenek ukránul.

Az ukrán parlament által kedden elfogadott törvény az általános iskola 5. osztályától felfelé az ukrán nyelv használatát tenné kötelezővé minden ukrán állampolgár - így a kárpátaljai magyarok és az orosz kisebbség - számára is. A módosított oktatási törvényt Petro Porosenko ukrán elnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy a jogszabály életbe léphessen. A törvényről ebben a cikkünkben olvashat részletesen:

Rovatok