Index Vakbarát Hírportál

A hidegháború óta a legnagyobb orosz hadgyakorlat zajlik a lengyel határnál

2017. szeptember 14., csütörtök 12:11 | aznap frissítve

Nyugati becslések szerint akár 100 ezer orosz és fehérorosz katona is részt vehet azon a hadgyakorlaton, amit most tartanak a Leningrádi és a Pszkovi megyében, illetve a Fehéroroszország (Belarusz) területén lévő orosz exklávénak számító Kalinyingrádi területen, ahol Oroszország legjelentősebb Balti-tengeri haditengerészeti és katonai bázisa van. 

A Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésű művelet lehet a hidegháború óta tartott legnagyobb orosz hadgyakorlat. A katonai felvonulás nyugtalansággal tölti el Lengyelországot és a Balti államokat. Attól tartanak, hogy az orosz csapatok a hadgyakorlat álcája alatt hosszabb időre akarnak berendezkedni határaik közelében. 

Hivatalos orosz közlés szerint  a hét napig tartó, védelmi és terrorelhárító jellegűnek mondott hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában. Moszkva mintegy 5,5 ezer, Minszk pedig mintegy 7,2 ezer katonát mozgósított. 

A NATO elemzői szerint azonban a műveletben részt vevők teljes száma elérheti a 100 ezret. Erre utalt korábban Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is. Ő azt mondta:

Vitathatatlan, hogy egy orosz erődemonstrációt láthatunk.  

Aki kételkedik ezt illetően, annak elég csak egy pillantást vetnie a Zapad-hadgyakorlaton részt vevő erők létszámára, amely több mint százezer.

A manőverekről múlt héten Bakuban egyeztetett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Petr Pavel, a NATO katonai bizottságának elnöke. Geraszimov hangsúlyozta a manőverek előre tervezett és védelmi jellegét, valamint azt, hogy azok nem irányulnak harmadik ország ellen. Az orosz tábornok szerint a Zapad-2017 senki ellen sem irányul, annak célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása.

Oroszország és Fehéroroszország kétéves rendszerességgel rendez hasonló hadgyakorlatot. A Zapad-2017-re való felkészülés márciusban kezdődött meg egy moszkvai, majd egy minszki és egy szentpétervári törzsvezetési gyakorlattal.

Nem lehet egészen véletlen, hogy Svédország két nappal ezelőtt kezdte meg az elmúlt húsz év legnagyobb hadgyakorlatátAz Aurora 17 elnevezésű gyakorlaton csaknem 20 ezer katona vesz részt. Ők egy fiktív forgatókönyv alapján azt gyakorolják, hogy a térségben növekvő feszültségek miatt meglepetésszerű támadás éri Svédországot. 

Januárban Oroszország tiltakozott egy Lengyelországban tartott hadgyakorlat miatt, amelyre  amerikai tankok és páncélozott harcjárművek is érkeztek.   

Rovatok