Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél nagyobb volt a koreai rakéta

2017. szeptember 15., péntek 10:53

A NATO főtitkára globális választ javasol Phenjan újabb akciójára.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken, miután Észak-Korea újabb, minden eddiginél nagyobb teljesítményű rakétát lőtt el Japán felett.

Augusztus végén lőtt át 20 év után először rakétát Észak-Korea, amivel bizonyítékát adta, ha a korábbinál messzebb juttathatja el minden bizonnyal rendelkezésre álló atomtölteteit.

Akkor a rakéta a kilövési ponttól 2700 kilométert megtéve csapódott be a Csendes-óceánban, ezúttal 3700 kilométert repült. Az előző 550 kilométer magasra, a csütörtöki 770 kilométer magasra repült. (Viszonyításképpen: a Nemzetközi Űrállomás 300 kilométer magasan kering a Föld körül.)

Már az előzőnél is felmerült, a mostaninál még valószínűbb, hogy Észak-Korea elérheti az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó csendes-óceáni Guamot. 

A nagyobb teljesítményű rakéta kilövésének jelentőségét növeli az is, hogy Szeptember 3-án Észak-Korea minden bizonnyal hidrogénbomba robbantását hajtotta végre

Az Egyesült Államok felszólította Pekinget és Moszkvát, hogy közvetlenül hassanak a kommunista rezsim vezetésére, a rakétakísérletek befejezésére.

A japán kormányfő elfogadhatatlannak, „veszélyes provokációnak” nevezi Phenjan akcióját. 

A NATO főtitkára szerint globális válaszlépésekre van szükség az újabb észak-koreai rakétakilövés miatt – írta az MTI. Jens Stoltenberg hangsúlyozta: Észak-Korea ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat azzal, hogy pénteken ballisztikus rakétát lőtt át Japán felett.

A lépés komoly fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, ezért globális válaszintézkedésekre van szükség – írta a Twitteren az észak-atlanti szövetség főtitkára.

A kínai külügyminisztérium szóvivője jelezte, hogy szerinte a különböző, közvetlenül érintett feleknek kellene a felelősséget vállalniuk, amivel Dél-Korea mellett az Egyesült Államokra utaltak. Azt mondták, hogy formális diplomáciai úton kellene békés megoldást találni a helyzetre.

Az orosz külügyminisztérium elítélte az észak-koreai tesztet, mert Phenjan provokatív lépései a feszültség további növekedéséhez vezetnek a Koreai-félszigeten. Hozzátették, hogy „sajnos egyedül agresszív retorika jön Washington irányából."

Rovatok