Index Vakbarát Hírportál

Először ítélte el a rohingják üldözését a mianmari kormányfő

2017. szeptember 19., kedd 08:19 | aznap frissítve

Az állami tanácsadóként miniszterelnöki feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminiszter több hét hallgatás után először szólalt meg a muszlim rohingja kisebbség tagjai ellen elkövetett jogsértések ügyében.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji a najpjidói parlamentben azt mondta: fel kell lépni a jogsértések ellen. A külügyminiszter minden embert együttérzéséről biztosított, akit a konfliktus érint. Bejelentette, hogy beengedik a nemzetközi megfigyelőket az országba, és ő is szeretne teljes képet kapni a történtekről. Szavai szerint kormány bármikor kész felülvizsgálni a rohingják helyzetét, akik tömegesen menekültek el az országból, a visszatérésükhöz szükséges garanciákról azonban nem beszélt. Szú Kji beszédében nem tett említést a hadsereg térségbeli műveleteiről, ugyanakkor beszámolt arról, hogy szeptember 5-e óta "nem voltak fegyveres összecsapások és tisztogató műveletek".  

Augusztus 25-én rohingja felkelők rendőrőrsöket támadtak meg a többségében buddhista Mianmar Arakán államában, ahol több mint egymillió jogfosztott muszlim rohingja él. A hadsereg válaszlépése nyomán mintegy 400 ember életét vesztette, és több mint 410 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. 

Két túlélő arról mesélt, hogy a falujukat megtámadta a hadsereg, és a 10 fős családjukból csak ők ketten élték túl az akciót. Egyre több menekült érkezik térdből letépett lábbal, ami arra utal, hogy taposóaknákat helyeztek el a határon.  

A Human Rights Watch műholdas elemzést végzett a rohingják által lakott partvidéki területeken, és azt találták, hogy idén legalább 200 települést gyújtott fel a hadsereg. A New York Times interaktív térképe az összes felgyújtott falut jelöli.

Az, ami Mianmarban folyik, az etnikai tisztogatás tankönyvszerű esete, jelentette be szeptember 11-én Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn. Zeid felszólította a mianmari kormányt, hogy vessen véget a kegyetlen katonai műveleteknek, vonja felelősségre az összes jogsértés elkövetőit, és fejezze be a rohingja lakosság hátrányos megkülönböztetését.  

A dalai láma azt üzente a buddhista többségű Mianmar vezetésének: a béke és a megbékélés szellemében kezet kell nyújtani a társadalom minden tagjának, és azt írta: emlékezzenek Buddhára, mert ő - látva szenvedéseiket - segített volna a rohingjáknak.

Rovatok