Index Vakbarát Hírportál

Trump: Lehet, hogy teljesen el kell pusztítanunk Észak-Koreát

2017. szeptember 19., kedd 16:46 | aznap frissítve

Donald Trump kedden, magyar idő szerint kora délután élete első beszédét tartotta az ENSZ 72. ülésszakának általános vitájában, a világszervezet New York-i székházában. 

Az amerikai elnök először az USA erejével büszkélkedett el; leszögezte, megválasztása óta szárnyal az amerikai gazdaság, a tőzsde rekordokat döntöget, egymillió új munkahely létesült, a cégek sorra telepítik haza a munkahelyeiket. A hétfőn a Szenátusban elfogadott 700 milliárd dolláros haderő-fejlesztési reformra is kitért, melynek eredményeképp

Az amerikai haderő soha nem látott erejű lesz.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államokat nem lehet többé egyoldalú szívességekbe belerángatni  - később mondjuk azt is leszögezte, hogy

Az Egyesült Államok együttérző nemzet,

ezért költ milliárdokat a menekültekre. 

Ezért külpolitikáját az "elvhű realizmus" (principaled realism) vezérli, ami nem kényszerít egyetlen országot sem, hogy magáévá tegye az amerikai értékeket, mivel 

Mi Amerikában nem akarjuk senkire rákényszeríteni az életmódunkat, csak azt szeretnénk, hogy példaként ragyogjon mindenki előtt. 

Ha nem áll meg, Észak-Koreára pusztulás vár

Trump hosszú és összeszedett beszédében végigvette a globális békét és stabilitást veszélyeztető konfliktusokat. Kínának és Oroszországnak üzenve kijelentette, hogy tisztelni kell a határokat, például a Dél-Kínai-tengeren vagy Ukrajnában. 

Észak-Koreáról szólva kijelentette, hogy a világon egyetlen nemzetnek sem lehet érdeke, hogy ölbe tett kézzel nézze, "ahogy ez a banda nukleáris fegyverekkel és rakétákkal fegyverezze fel magát".

 Az Egyesült Államok ereje és türelme óriási. De ha saját és szövetségeseinek érdeke azt kívánja, akkor nem maradt más választásunk, mint hogy teljesen elpusztítsuk Észak-Koreát. A Rakétaember öngyilkos küldetésbe fogott. 

- utalt a Kim Dzsongun-ra, méghozzá azon a becenéven, amit Trump maga aggatott a diktátorra korábbi Twitter-üzenetében.

De reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség a pusztításra, mert az ENSZ-et pont az ilyen konfliktus megelőzésére találták ki -

Hát lássuk, hogy mit tud tenni!

Irán is megkapta a magáét

Trump újból előhúzta az ifjabb Bush idejében előszeretettel használt "lator állam" jelzőjét is, melyet Kim Dzsongun rendszerén kívül ráakasztott Iránra is. Teherán Trump szerint olajbevételeiből terrorszervezeteket finanszíroz - például a Hezbollahot - melyek békés arab és izraeli szomszédjaikra támadnak, és Aszad diktatúráját támogatják. Trump szerint Irán a Közel-Keleten 

a vérontást és a káoszt terjeszti

Ezért a perzsa állammal kötött 2015-ös megállapodást (aminek az volt a lényege, hogy Irán vállalta a katonai célú nukleáris fejlesztések befagyasztását a nemzetközi gazdasági szankciók feloldásáért cserébe) "szégyenteljesnek" és "egyoldalúnak" nevezte, és leszögezte, semmiképpen nem tartható fent, ha Teherán részéről csak arra szolgál, hogy lopva tovább fejlessze atomfegyverét. Irán elé pozitív példaként állította azokat az arab és más muszlim országokat, melyek vállalták a terror elleni harcot - ilyen kötelezettséget vállat többek között Szaúd-Arábia, mely 2015 eleje óta a jemeni polgárháború egyik motorja. 

Szíriában a fegyveres konfliktus deeszkalációjának szükségességét hangoztatta. Élesen kritizálta Bassár al-Aszad elnököt azért, mert saját állampolgárait vegyi fegyverrel irtotta, kiemelte viszont Jordániát, Libanont és Törökországot a menekültek befogatásában tanúsított érdemeikért. 

Beszéde végén meglehetősen sötét víziót vetített a közgyűlés tagjai elé:

A világ nagy területein dúlnak konfliktusok, ezek közül néhány bizonyára a pokolra fog jutni. 

De a világ vezetői - az ENSZ-szel karöltve - képesek lehetnek megoldani ezeket a "gonosz és bonyolult" problémákat. Ehhez azonban - ismételte meg hétfői követelését - szükség van az ENSZ reformjára. Az Egyesült Államok ugyanis igazságtalannak tartja, hogy a világszervezet költségeinek 22 százalékát ő állja. 

Borítókép: Shannon Stapleton / Reuters.

(NBC, CNN)

Rovatok