Index Vakbarát Hírportál

Süketen, vakon, öntudatlanul üvöltve és rángatózva került haza

2017. szeptember 27., szerda 09:01 | aznap frissítve

Először szólaltak meg az Észak-Koreában agyonkínzott 21 éves amerikai egyetemista, Otto Warmbier szülei. Fiukat júniusban, közvetlenül a halála előtt küldték haza Észak-Koreából. Amit mondtak, az homlokegyenest ellentmond a halottkém vizsgálatában megállapítottakkal.

Otto Warmbier 18 hónapig raboskodott Észak-Koreában, és idén júniusban, öntudatlan és már menthetetlen állapotban adták ki. Pár nappal később, családja körében, az USA-ban halt meg.

Warmbier bűne az volt, hogy megpróbált hazacsempészni egy propagandaposztert a szállodájából. Ügyéből az észak-koreai rezsim kirakatpert rendezett, Warmbier bűnbánó vallomását az állami televízióban is leadták. 15 év kényszermunkára ítélték, de fogsága utolsó évében már kómaszerű állapotban volt.

Phenjan tagadta, hogy bántalmazták volna a férfit, és a börtönben kapott ételmérgezéssel, botulizmussal indokolták az állapotát. Azonban amerikai orvosai nem találtak erre utaló jeleket a szervezetében.

Szülei most azért adtak interjút a Fox Newsnak, hogy a világ megtudja, Észak-Korea terrorista állam. Szerintük Otto hazaengedése a Trump-kormány sikere. Az interjú Donald Trump tetszését is elnyerte.

Warmbier szülei szeretnék elérni, hogy Észak-Korea kerüljön fel a terrorizmust támogató országok listájára.

Warmbier apja szerint amikor felengedték őket a gépre, Otto a bejárattal szemben feküdt egy hordágyon. A gép motorjai még jártak, és a lépcsőn felfelé menet még nem tudták, mi lehet az az állati („nem emberi”) üvöltő hang, amit hallanak. A fiuk volt.

A felesége és a lányuk azonnal le is menekült a repülőről. Ő a másik fiával odament. Otto kopaszra volt nyírva, vak volt és süket, orrszonda lógott belőle, fókuszálatlanul nézett és vadul rángatózott. Az alsó fogsorát mintha fogóval rendezték volna át. A jobb lábfején egy nagy vágás volt. Apja szerint szándékosan okoztak neki sérüléseket.

„Nem voltunk erre felkészülve – mondta Warmbier anyja. – Szerettük, büszkék voltunk rá, és olyasmin mentünk át, amin soha, egyetlen szülőnek sem lenne szabad. Semmilyen mentség nincs rá, hogy Otto mindvégig egyedül volt, senki nem volt mellette, aki vigasztalta volna, míg kínozták."

Cindy Warmbiernek az első sokk után sikerült összeszednie magát: beült a fia mellé a mentőautóba. Otto Warmbier soha többé nem maradt egyedül.

FRISSÍTVE: A Cincinatti Enquirer ugyanaznap megszerezte Warmbier halottkémi vizsgálatát, és az egész más következtetésekre jut. A vizsgálat szerint Warmbier fogsora jó állapotban van, a teste jól táplált, és csak kisebb sebek láthatók rajta, melyek egy része már kifakult, tehát régebbről származik. Az újabb hegek pedig orvosi beavatkozástól is származhatnak. A vizsgálat szerint a halál oka az volt, hogy az agya nem jutott elég oxigénhez egy több mint egy évvel korábbi, ismeretlen sérülés következtében. A halottkém szerint nincs bizonyíték tehát arra, hogy Otto Warmbiert kínozták volna.

Rovatok